Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання продуктів дитячого харчування?

, опубліковано 07 жовтня 2016 о 11:59

Стаття 197 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) надає вичерпний перелік господарських операцій, які звільнено від оподаткування, а також дає детальну характеристику таких операцій та вимоги щодо їх здійснення.

Так, згідно з п.п.197.1.1 п.197.1 ст.197 ПКУ звільняються від оподаткування операції з постачання продуктів дитячого харчування та товарів дитячого асортименту для немовлят за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 5.3 статті 5 ПКУ регламентовано, інші терміни, що застосовуються у цьому кодексі і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Відповідно до п.10. розд.10 підр.XX ПКУ нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, Державної податкової адміністрації України та інших центральних органів виконавчої влади, прийняті до набрання чинності цим Кодексом на виконання законів з питань оподаткування, та нормативно-правові акти, які використовуються при застосуванні норм законів про оподаткування (в тому числі акти законодавства СРСР), застосовуються в частині, що не суперечить цьому Кодексу, до прийняття відповідних актів згідно з вимогами цього Кодексу.

Абзацом шостим п.1 ст.1 розд.I Закону України «Про дитяче харчування» від 14.09.2006 №142-V передбачено, що дитяче харчування - харчовий продукт, призначений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, для спеціального дієтичного споживання, спеціально перероблений або розроблений для забезпечення задоволення дієтичних потреб дітей грудного та раннього віку (дитячі суміші початкові (стартові), дитячі суміші для подальшого годування, продукти прикорму, напої, вода бутильована для приготування дитячого харчування та/або пиття).

Отже п.п.197.1.1 п.197.1 ст.197 ПКУ передбачено звільнення від оподаткування ПДВ тільки операцій з постачання продуктів дитячого харчування, найменування яких включено в Перелік вітчизняних продуктів дитячого харчування, операції з продажу яких молочними кухнями, спеціалізованими магазинами та куточками, які виконують функції роздаточних пунктів, звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.1997 №996 (далі – Перелік №996).

До прийняття відповідних актів згідно з вимогами п.10. розд.10 підр.XX ПКУ в частині, що не суперечить вимогам кодексу, застосовується вищезазначений Перелік №996.

Слід зазначити, що пільга, яка передбачена п.п.197.1.1 п.197.1 ст.197 ПКУ, застосовується при здійсненні операцій з постачання певних видів  товарів дитячого харчування найменування яких включено в Перелік вітчизняних продуктів дитячого харчування, операції з продажу яких молочними кухнями, спеціалізованими магазинами та куточками, які виконують функції роздаточних пунктів, та не залежить від покупця чи кінцевого споживача товару.

При невідповідності товарів Переліку №996, їх постачання оподатковується ПДВ на загальних підставах.

Згідно інформації, наведеної в запиті, ТОВ «…» займається постачанням продуктів дитячого харчування до установ, які фінансуються за рахунок державного бюджету, а саме: школ та дитячих садків.

Разом з цим, за даними Єдиного реєстру податкових накладних, в 2016 році підприємство здійснює операції з постачання, в тому числі і установам освіти, харчових продуктів, номенклатура яких не відповідає даним Переліку №996, зокрема: сиру кисломолочного, молока, риби морської замороженої, ковбаси вареної, тощо.

Враховуючи вищевикладене, ТОВ «…» не має права на звільнення від оподаткування податком на додану вартість згідно п.п.197.1.1 п.197.1 ст.197 ПКУ операцій з постачання даних харчових продуктів закладам освіти.

Стосовно звільнення від оподаткування податком на додану вартість  послуг з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах та громадян у закладах охорони здоров’я, відповідно до пп.«г» пп.197.1.7 п.197.1 ст.197 ПКУ, повідомляємо, що порядок надання таких послуг затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 (далі – Порядок №116).

Харчування дітей дошкільних та інтернатних навчальних закладів здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» (далі – Порядок №1243).

З урахуванням положень Порядку №116 та Порядку №1243 від оподаткування ПДВ звільняються послуги з харчування дітей дошкільних та учнів загальноосвітніх та інтернатних навчальних закладів, при одночасному виконанні умов:

- здійснення харчування у межах норм в грамах або у межах визначеної грошової норми;

- оплати харчування окремих категорій дітей бюджетними коштами або за рахунок власних коштів дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, які відшкодовуються батьками дітей;

- укладення угоди між такими закладами та особами, які безпосередньо надають такі послуги.

Тобто, в даному підпункті визначаються умови щодо звільнення від оподаткування саме послуг з харчування дітей.

Разом з цим, постачання ТОВ «…» вищенаведених харчових продуктів закладам освіти є постачанням товарів, у зв’язку з чим дана операція не підпадає під звільнення від оподаткування податком на додану вартість відповідно до пп.«г» пп.197.1.7 п.197.1 ст.197 ПКУ.