Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи правомірно застосування податкової пільги відповідно до статті 197 Податкового кодексу України по операціях з постачання послуг з перевезення пасажирів міським автотранспортом, тарифи на які регулюються в установленому законом порядку, при наданні цих послуг орендованим автотранспортом?

, опубліковано 03 жовтня 2016 о 17:21

Підпунктом 197.1.8 п.197.1 ст. 197 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ)   визначено, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються в установленому законом порядку. Ця норма не поширюється на операції з надання пасажирського транспорту в оренду (прокат).

Згідно запиту КП «…», підприємство є перевізником пасажирів міським автотранспортом.

Відповідно до ст.1 Закону України від 05.04.2001  №2344-III «Про автомобільний транспорт» (далі - Закон №2344) послуга з перевезення пасажирів чи вантажів – це перевезення пасажирів чи вантажів транспортними засобами на договірних умовах із замовником послуги за плату.

При цьому регулярні пасажирські перевезення – це перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування за умовами, визначеними паспортом маршруту, затвердженим в установленому порядку органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування або уповноваженими органами Договірних Сторін у разі міжнародних перевезень.

Статтею 35 Закону України від 05.04.2001  №2344-III «Про автомобільний транспорт» (далі - Закон №2344) визначено, що перевезення пасажирів автобусами в режимі регулярних пасажирських перевезень здійснюють автомобільні перевізники на автобусних маршрутах загального користування на договірних умовах із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Згідно із ст. 28 Закону України від 21 травня 1997 року №280/97 «Про місцеве самоврядування в Україні» із змінами та доповненнями встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні, транспортні та інші послуги належить до власних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Враховуючи зазначене, дія пп.197.1.8 п.197.1 ст.197 ПКУ поширюється на операції з постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі) у разі, якщо послуги з перевезення здійснюються у межах населеного пункту, та тарифи на такі перевезення затверджено уповноваженим органом, незалежно від того, чи підприємство здійснює перевезення пасажирів власним транспортом або транспортом, взятим в оренду (прокат).

Тобто, у КП «…» у разі дотримання умов, зазначених в пп.197.1.8 п.197.1 ст.197 ПКУ операції з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (у тому числі орендованим) звільняються від оподаткування  податком на додану вартість.

При  наданні безпосередньо КП «…» пасажирського транспорту в оренду (прокат) такі операції будуть оподатковуватись податком на додану вартість на загальних підставах.