Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з отримання від нерезидента комплексу електронних послуг (збереження даних, підключення до Інтернет мережі, послуги з електронного зв’язку, оренди фізичного місця в ЦОД) та послуг з оренди обладнання, призначеного для надання електронних послуг?

, опубліковано 22 вересня 2016 о 17:59

Постачання послуг згідно п.п.14.1.185 п.14.1 ст.14 ПКУ – це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Відповідно до п.185.1 ст.185 ПКУ об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких згідно зі ст.186 ПКУ розташоване на митній території України.

У відповідності п.186.3 ст.186 ПКУ місцем постачання послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, при наданні послуг, до яких належать згідно абзацу:

в) консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем;

ґ) надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів.

Згідно з п.180.2 ст.180 ПКУ особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

Особливості оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України визначено статтею 208 ПКУ.

У відповідності до п.208.2 ст.208 ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з п.190.2 ст.190 ПКУ. При цьому отримувач послуг - платник податку у порядку, визначеному ст.201 ПКУ, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту у встановленому порядку. Така податкова накладна підлягає обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Якщо отримувача послуг зареєстровано як платника податку, згідно п.208.3 ст.208 ПКУ сума нарахованого податку включається до складу податкових зобов'язань декларації за відповідний звітний період.

 Датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, відповідно до п.187.8 ст.187 ПКУ є дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату послуг або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше.

Основний вид діяльності суб’єкта господарювання-резидента визначено як Інша дiяльнiсть у сферi iнформацiйних технологiй i комп`ютерних систем, додаткові – Консультування з питань iнформатизацi; Оброблення даних, розмiщення iнформацiї на веб-вузлах i пов`язана з ними дiяльнiсть; Надання в оренду офiсних машин i устаткування, у тому числi комп`ютерiв.

Як свідчить зміст запиту суб’єкт господарювання-резидент отримує від нерезидента (Латвія) електронні послуги (збереження даних, підключення до Інтернет мережі, послуги з електронного зв’язку, оренди фізичного місця в ЦОД) та послуги оренди обладнання, призначеного для надання таких електронних послуг.

 Нерезидент надає вищевказані послуги частково на обладнанні, що належить суб’єкту господарювання-резиденту, яке нерезидент приймає по акту прийому-передачі, для використання його виключно для надання послуг резиденту та відповідає за його збереження. Обладнання та ресурси, необхідні для забезпечення віддаленого доступу та надання вказаних послуг знаходяться на території нерезидента.

Електронні послуги (збереження даних, підключення до Інтернет мережі, послуги з електронного зв’язку, оренди фізичного місця в ЦОД), які суб’єкт господарювання-резидент отримує від нерезидента, відповідають критеріям інших послуг у сфері інформатизації, у т.ч. з використанням комп’ютерних систем, у визначенні  абз.«в» п.186.3 ст.186 ПКУ.

Місцем постачання інших послуг у сфері інформатизації, у т.ч. з використанням комп’ютерних систем, згідно  абз.«в» п.186.3 ст.186 ПКУ є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання – тобто митна територія України.

Відповідно до абз.«ґ» п.186.3 ст.186 ПКУ місцем постачання  послуг з оренди обладнання, призначеного для надання електронних послуг, також є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання.

Операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до п.185.1 ст.185 ПКУ є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

Враховуючи вищезазначене, операції з отримання резидентом від нерезидента електронних послуг (збереження даних, підключення до Інтернет мережі, послуги з електронного зв’язку, оренди фізичного місця в ЦОД) та оренди обладнання, призначеного для надання таких послуг, у відповідності до п.185.1 ст.185, абз.„в”, „ґ” п.186.3 ст.186 ПКУ вважаються такими, що постачаються на митній території України та підлягають оподаткуванню податком на додану вартість на загальних підставах.

Дата виникнення податкових зобов’язань за даною операцією визначатиметься у порядку, передбаченому п.187.8 ст.187 ПКУ, а саме або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, або дата списання коштів з банківського рахунку на користь нерезидента в оплату за такі послуги, в залежності від того, яка з подій відбулася раніше.