Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи застосовується касовий метод при визначенні виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту по операціях з водопостачання комунальними підприємствами юридичним особам, які зареєстровані як платники ПДВ? Які дії повинно вчинити платник для належного формування податкового кредиту по податкових накладних, складених комунальним підприємством не по даті першої події?

, опубліковано 08 вересня 2016 о 14:52

Згідно із підпунктом 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 ПКУ касовий метод – метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Згідно п. 187.10 ст. 187 ПКУ платники податку, які постачають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), у тому числі надають послуги з його транспортування та постачання, надають послуги з водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом. Зазначене правило визначення дати виникнення податкових зобов'язань поширюється також на операції з постачання зазначених товарів/послуг для ЖЕКів та бюджетних установ, що отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники податку.

Таким чином, постачання зазначених у п.187.10 ст.187 ПКУ товарів (послуг) іншим категоріям споживачів, здійснюється у загальному порядку, тобто за правилом першої події у відповідності до п.187.1 ст.187 ПКУ:

або на дату зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

або на дату відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – на дату оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Як свідчать обставини, викладені у запиті, КП <…> по операціях з надання послуг водопостачання на адресу ТОВ <…> (юридичної особи, платника ПДВ) не складено податкову накладну по факту надання виконаних робіт за актом надання послуг водопостачання та водовідведення … (перша подія).

При цьому, враховуючи, що  ТОВ <…> не відповідає категорії споживачів, при наданні послуг з водопостачання та водовідведення яких застосовується касовий метод визначення податкових зобов’язань, тому КП <…> по даній операції податкова накладна повинна бути складена за правилом першої події, тобто по даті оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

За результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, що КП <…> з порушенням терміну реєстрації податкових накладних зареєстровано 11.08.2016 податкову накладну №741 від 18.07.2016 на адресу ТОВ <…> . КП <…> відповідну суму податку включено до складу податкових зобов’язань з ПДВ по операціях за липень 2016 року.

Стосовно формування податкового кредиту зазначаємо, що відповідно до пункту 198.6 статті 198 ПКУ не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН)  податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 ПКУ.

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних, але не пізніше: ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної; для платників податку, що застосовують касовий метод, - ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку.

Виходячи з вищезазначеного, ТОВ <…> має право на включення відповідної податкової накладної до складу податкового кредиту у звітному періоді - серпень 2016 року, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Крім того, КП <…> несе відповідальність за порушення термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям – платникам податку на додану вартість, у вигляді штрафних санкцій згідно норм статті 120¹ ПКУ.

Одночасно з цим, згідно  пункту 201.10 статті 201 ПКУ у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених пунктом 201.1 статті 201 цього Кодексу, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні терміни реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів, послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 15 календарних днів з дня надходження такої заяви із скаргою контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією (пункт 201.10 статті 201 ПКУ).

Таким чином, ТОВ <…> може скористатися правом визначення податкового кредиту згідно пункту 198.6 статті 198 ПКУ та подання заяви зі скаргою у відповідності пункту 201.10 статті 201 ПКУ у складі податкової декларації з ПДВ протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.