Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи звільняються від оподаткування ПДВ платні послуги, які надаються відділами ДРАЦС?

, опубліковано 01 вересня 2016 о 16:41

Пунктом 52.1 статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають їм консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства.

Податкова консультація – допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно – правого акта з питань адміністрування, нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпунктом 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

З метою оподаткування постачання послуг згідно пункт б абзацу 2 підпункту 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 ПКУ зокрема є постачання послуг за рішенням органу державної влади чи органу місцевого самоврядування або в примусовому порядку.

Згідно підпункту 197.1.19  пункту 197.1 статті 197 ПКУ звільняються від оподаткування операції з надання послуг з реєстрації актів цивільного стану державними органами, уповноваженими здійснювати таку реєстрацію згідно із законодавством.

Законом України від 01.07.2010 №2398-VI «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (далі - Закон №2398-VI) визначено засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно пункту 1 статті 2 Закону №2398-VI актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов'язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб'єктом цивільних прав та обов'язків.

Пунктом 2 статті 2 Закону №2398-VI державній реєстрації відповідно до цього Закону підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

При цьому, відповідно пункту 2 Порядку надання платних послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 27.12.2010 р. N 3335/5, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 29.12.2010 року за N1380/18675 (далі - Порядок) повноваження щодо проведення державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, зміни імені, смерті, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, видачі свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, визначені Законом №2398-VI відділи державної реєстрації здійснюють безоплатно, за винятком сплати державного мита у встановлених законодавством випадках.

Тобто, надання послуг з реєстрації актів цивільного стану державними органами, уповноваженими здійснювати таку реєстрацію згідно із законодавством, звільняється від оподаткування ПДВ згідно підпункту 197.1.19 пункту 197.1 статті 197 ПКУ.  

Водночас відділи реєстрації актів цивільного стану можуть надавати додаткові платні послуги. Перелік додаткових платних послуг, які можуть надаватись працівниками органів реєстрації актів цивільного стану, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 №1168 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися відділами державної реєстрації актів цивільного стану» та передбачено статтею 20 Закону №2398-VI. Платні послуги є додатковими послугами, що надаються державними органами понад реєстрацію актів цивільного стану.

Згідно пунктами 4,5 Порядку та позиції викладеної в роз’ясненні Міністерства юстиції України від 25.08.2011 року «Порядок надання платних послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану» платні послуги не пов'язані з виконанням основних завдань державних органів, покладених Законом на відділи державної реєстрації актів цивільного стану та надаються на бажання заявника та за відповідною письмовою заявою фізичної особи, в якій зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання (перебування) та вид платної послуги згідно з Переліком.

Працівники відділу державної реєстрації актів цивільного стану зобов'язані попередити фізичну особу про вартість послуги.

Відмова фізичної особи від отримання платних послуг не впливає на реалізацію її прав та інтересів.

Порядком надання платних послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану встановлено єдиний підхід до проведення розрахунку собівартості платних послуг: визначено витрати, що входять до складу собівартості платної послуги, методику її розрахунку.

Розмір плати за надання платних послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції затверджується Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, мм. Києві та Севастополі.

Таким чином, операції з надання платних послуг, перелік яких затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 №1168 оподатковуються податком на додану вартість на загальних підставах, оскільки відповідний перелік передбачає послуги, які по своєму змісту не підпадають під визначення операцій з реєстрації актів цивільного стану, вичерпний перелік яких наведений у пункті 2 статті 2 Закону №2396-VI.

Одночасно з цим, зазначаємо, що у разі, коли одна особа здійснює діяльність, яка звільняється від ПДВ, та одночасно провадить оподатковувану діяльність, по нарахованих (сплачених) сумах ПДВ з придбаних матеріально-технічних ресурсів, що в подальшому починають використовуватися в операціях звільнених від оподаткування, суб’єкт господарської діяльності зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання у відповідності до п. 198.5 ст. 198 ПКУ.