Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можливо включення до податкового кредиту сум ПДВ згідно податкових накладних протягом 1095 днів з її дати складання, шляхом подачі уточнюючого розрахунку?

, опубліковано 22 серпня 2016 о 17:24

При розгляді даного запиту враховано, що КП «…»  згідно з основним видом діяльності, надає послуги з водопостачання, у зв’язку з чим застосовує касовий метод в оподаткуванні.

Відповідно до  п.187.10 ст.187 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ)  платники податку, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом.

Відповідно до п.п. 14.1.266 п.14.1 ст.14 ПКУ касовий метод для цілей оподаткування згідно з розд. V ПКУ - метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунка (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Згідно з п. 198.6 ст.198 ПКУ не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п.201.11 ст.201 ПКУ.

У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних / розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні / розрахунки коригування в ЄРПН, але не пізніше:

ніж через 365 календарних днів з дати складення податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних;

для платників податку, що застосовують касовий метод, - ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку.

Отже, якщо платник податку формує податковий кредит за касовим методом, отримана ним податкова накладна включається ним до складу податкового кредиту того звітного періоду, в якому відбулася оплата товару, при постачанні якого була складена така податкова накладна. Таким платникам податку надано право на формування податкового кредиту протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з їх банківських рахунків.

Враховуючи зазначене, платник податку, що застосовує касовий метод податкового обліку, при погашенні кредиторської заборгованості за придбані товари/послуги шляхом проведення розрахунків з постачальниками має право протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка такого платника ПДВ віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ за податковими накладними, що були отримані ним при придбанні товарів/послуг у минулих роках, включаючи випадки, коли з дати складання таких накладних минуло більше 1095 днів.

Зазначена позиція ДФС України викладена на загальнодоступному  інформаційно-довідковому  ресурсі  за індексами 10.14.

Що стосується формування податкового кредиту по інших операціях, не пов’язаних із застосуванням касового методу, то суми ПДВ по податкових накладних, не включених у відповідних (звітних) періодах,  відображаються протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

При цьому слід зазначити, що вимоги ст. 50 ПКУ, у тому числі щодо уточнення показників податкової звітності з урахуванням строків позовної давності (1095 днів), стосуються внесення змін до податкової звітності по всіх податках, зборах (обов’язкових платежах), в той час як положення ст.198 ПКУ – це спеціальні положення, які є обов’язковими для формування податкового кредиту, що відображається у податковій звітності з ПДВ.

В свою чергу, форми податкової звітності з податку на додану вартість затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 року № 21, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 року за №159/28289, згідно якого податковою звітністю з ПДВ є як податкова декларація з ПДВ, так і уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Таким чином, законодавча норма щодо збереження права на включення суми ПДВ до податкового кредиту по податковій накладній лише протягом 365 календарних днів з дати її складання розповсюджується як на податковий кредит, який декларується шляхом подання податкової декларації, так і на податковий кредит, який декларується шляхом подання уточнюючого розрахунку з ПДВ.

Також повідомляємо, що лист ДФС України  від 09.02.2016 №2628/6/99-99-19-03-02-15, на який посилається КП «…» - це  роз’яснення надане конкретному платнику на поставлене питання, та у відповідності до ст.52  ПКУ має індивідуальний характер дії і може використовуватись виключно платником податків, якому надана така консультація.