Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковуються податком на додану вартість операцій з постачання послуг замовникам - нерезидентам, які не мають в Україні постійного представництва?

, опубліковано 09 серпня 2016 о 14:53

Відповідно до п.п. «б» п.185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) визначено, що об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ.

Пунктами 186.2 - 186.4 ст.186 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Так, місцем постачання послуг, перерахованих в п.186.3 ст.186 ПКУ, зокрема інжинірингових послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Відповідно до п.п.14.1.85 ПКУ інжиніринг - надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

Таким чином, перелік інжинірингових послуг обмежено переліком, визначеним п.п.14.1.85 п.14.1 ст.14 ПКУ, незалежно від наявності більш широких визначень цього терміну іншими юридично-правовими актами, а тому з метою застосування норм розділу V ПКУ до інжинірингових послуг можуть бути віднесені лише:

- в галузі будівництва: надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів;

- стосовно об'єктів техніки і технології: розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання таких об'єктів;

- під час здійснення монтажних та пусконалагоджувальних робіт - надання консультацій та авторський нагляд. При цьому самі монтажні та пусконалагоджувальні роботи згідно з п.п.14.1.85 п.14.1 ст.14 ПКУ під визначення терміну «інжиніринг» не підпадають.

Згідно інформації наведеної в запиті, ПАТ «…» постачає нерезидентам наступні послуги:

-    розробка проектної документації для будівництва,

-    інжинірингова діяльність у сфері будівництва,

-    здійснення авторського нагляду за будівництвом,

-    операції платника податку з надання послуг (виконання робіт) з дослідження і розробки у галузі технічних наук.

Отже, у разі, якщо постачання інжинірингових послуг в контексті визначення п.п.14.1.85 п.14.1 ст.14 ПКУ, здійснюється нерезидентам, які не мають в Україні постійного представництва, то такі операції відповідно п.185.1 ст. 185 ПКУ не підпадають під визначення об'єкта оподаткування, оскільки місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх за межами митної території України.

Інжинірингові послуги для об’єкта нерухомості, розташованого на митній території України, які не увійшли до переліку, визначеного у пп.14.1.85 п.14.1 ст.14 ПКУ, є об’єктом оподаткування ПДВ, а місце їх постачання визначається за правилами, встановленими пп.«в» пп.186.2.2 п.186.2 ст.186 ПКУ.

Зазначена позиція Державної фіскальної служби України  викладена на загальнодоступному Інформаційно – довідковому ресурсі «База знань» в підкатегорії 101.04.

З огляду на вищенаведене, з урахуванням роз’яснень, наведених в п.п.14.1.85 п.14.1 ст.14 ПКУ, оподаткування ПДВ наведених у запиті
ПАТ «…» послуг нерезидентам,  які не мають в Україні постійного представництва та видів послуг, що надаються підприємством:

- розробка проектної документації для будівництва відноситься  до інжинірингових послуг у галузі будівництва та не підпадає під визначення об’єкта оподаткування,

- інжинірингова діяльність у сфері будівництва не підпадає під визначення об’єкта оподаткування лише в частині надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів;

- здійснення авторського нагляду за будівництвом не підпадає під визначення об’єкта оподаткування лише під час здійснення монтажних та пусконалагоджувальних робіт,

- операції платника податку з надання послуг (виконання робіт) з дослідження і розробки у галузі технічних наук не відносяться до категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації отримувача відповідних послуг (п.186.3 ст.186 ПКУ) або місцезнаходженням нерухомого майна (п.п.186.2.2 п.186.2 ст.186 ПКУ), тому, згідно п.186.4 ст.186 ПКУ  повинні оподатковуватись ПДВ на загальних підставах.

Одночасно з цим зазначаємо, що для більш детального вивчення  питання щодо визначення об’єкта оподаткування ПДВ вищенаведених послуг, ПАТ «…» необхідно надати до ДПІ за місцем реєстрації документи, на підставі яких підприємством здійснюється постачання послуг нерезидентам.

Також повідомляємо, що при виконанні послуг для нерезидентів, які не вважатимуться об’єктом оподаткування ПДВ, по сумах ПДВ, які були включені до складу податкового кредиту згідно ст..198 ПКУ, повинні бути визначені податкові зобов’язання відповідно до п.198.5 ст.198 ПКУ.