Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання алюмінієвої крихти, отриманої в результаті переробки брухту?

, опубліковано 08 серпня 2016 о 11:02

Відповідно до пункту 23 підрозділу 2 розділу XX Перехідних положень ПКУ тимчасово до 01.01.2017 року від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД. Переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Дію режиму звільнення від оподаткування вищезазначених операцій у період з 01.01.2015 по 01.01.2017 встановлено Законом України від 28.12.2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких тимчасово до 01.01.2017 року звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 року №15, з урахуванням змін та доповнень, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 року №136 (далі – Постанова №15).

Пунктом 5.3 ст.5 ПКУ передбачено, що інші терміни, які застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Згідно абз.2 ст.1 Закону України від 05.05.1999 року №619 "Про металобрухт" (далі – Закон №619) металобрухт – це непридатні для прямого використання вироби або частини виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів.

Абзацем 7 статті 1 Закону №619 визначено, що переробка металобрухту – це діяльність, пов'язана із доведенням металобрухту шляхом сортування або, в разі потреби, пресування, пакетування, дрібнення, різання до стану, який відповідає встановленим стандартам, нормам і правилам; вилучення металевої складової із шлаків металургійної переробки чорних та кольорових металів і їх сплавів.

Статтею 1 Закону №619 визначено види металургійної переробки металобрухту. Так, металургійна переробка металобрухту – це переплавка металобрухту в металургійних агрегатах з використанням додаткових матеріалів та особливих технологічних режимів з метою зміни структури металу, доведення його хімічного складу до параметрів, які відповідають вимогам стандартів, та отримання легованої сталі, відповідних марок кольорових металів і їх сплавів із визначеними технологічними та експлуатаційними властивостями. Первинна металургійна переробка металобрухту – це переплавка металобрухту в металургійних агрегатах, виготовлення зливків, чушок, пластин та інших напівфабрикатів з невизначеними технологічними властивостями без використання додаткових матеріалів, які застосовуються при виробництві ливарних сплавів відповідно до стандартів.

Абзацем 2 статті 1 Закону України від 05.03.1998 року 
№187/98-ВР „Про відходи” (далі – Закон №187) визначено, що відходи – це будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Систематизований перелік кодів та назв відходів згідно абз.17 ст.1 Закону №187 міститься у Державному класифікаторі відходів, який затверджено Наказом Держстандарту України від 29.02.1996 року №89, зі змінами та доповненнями (далі – Класифікатор №89).

Відповідно до абз.5 Класифікатора №89 до відходів виробництва належать, зокрема, залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, тощо, утворені в процесі виробництва продукції або виконання робіт і втратили цілком або частково вихідні споживчі властивості.

У відповідності до абз.1 ст.67 глави 11 Митного кодексу України від 13.03.2012 року №4495-VI Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та затверджується законом про Митний тариф України.

Закон про митний тариф України прийнято Верховною Радою України 19.09.2013 року за  №584-VII (далі – Закон №584).

У групі 76 „Алюміній і вироби з нього” Розділу XV „Недорогоцінні метали та вироби з них” Закону №584 визначено підгрупу 7602 00 „Відходи та брухт алюмінієві”, яка в свою чергу включає:

- за кодом 7602 00 11 00 – відходи алюмінієві - токарну стружку, обрізки, уламки, відходи фрезерного виробництва, ошурки; відходи листів та фольги пофарбовані з різним покриттям або скріплені, завтовшки (без урахування основи) не більш як 0,2 мм;

- за кодом 7602 00 19 00 – відходи алюмінієві - інші відходи (включаючи браковані вироби);

- за кодом 7602 00 90 00 – брухт.

Постановою №15 вищезазначені відходи та брухт алюмінієві за кодом товару згідно УКТ ЗЕД 7602 00 11 00, 7602 00 19 00 та 7602 00 90 00 віднесено до переліку відходів та брухту кольорових металів, операції з постачання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Виходячи зі змісту питання, викладеного у листі, підприємство планує здійснення операцій з придбання брухту кольорових металів та його подальшої переробки в продукцію під назвою „алюмінієва крихта” з наступною реалізацією.

У Державному класифікаторі відходів №89 класифікація „алюмінієвої крихти” відсутня. Не містить кодифікації „алюмінієва крихта” й у відповідності до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності. В свою чергу, Постановою №15 „алюмінієву крихту” не включено до переліку товарів, операції з постачання яких звільнені від оподаткування ПДВ.

З огляду на вищевикладене та той факт, що питання застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постання продукції, отриманої з відходів та брухту чорних та кольорових металів, пов’язано з особливостями її технології виробництва, задля отримання платниками податкової консультації за аналогічними зверненнями, необхідним є обов’язкове долучення такої технології виробництва до запиту.