Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи є об’єктом оподаткування податком на додану вартість послуги з організації комплексного 5-ти разового вітамінізованого, калорійного харчування, які є складовою путівки на відпочинок та дозвілля дітей віком до 18 років у літньому оздоровчому таборі, які надаються юридичною особою-платником ПДВ комунальному підприємству-платнику ПДВ?

, опубліковано 18 липня 2016 о 16:49

У відповідності до п.п.197.1.6 п.197.1 ст.197 ПКУ звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів.

Абзацем г) підпункту 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 передбачено звільнення від оподаткування харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах. Порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 року №116 (далі – Порядок №116).

Пунктом 3 Порядку №116 передбачено, що від обкладення ПДВ звільняються операції з надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах у межах затверджених норм харчування в грамах, а для тих учнів, для яких не встановлено норми харчування в грамах, - у межах визначеної грошової норми.

Пунктом 5.3 ст.5 ПКУ передбачено, що інші терміни, які застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Відповідно до норм Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 №2628-ІІІ (далі – Закон №2628), Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 №651-XIV (далі – Закон №651), Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.1998 №103/98-ВР (далі – Закон №103) визначено, що:

дошкільний навчальний заклад – це навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту;

загальноосвітній навчальний заклад – це навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права громадян на загальну середню освіту;

професійно-технічний навчальний заклад – це заклад освіти, що забезпечує реалізацію потреб громадян у професійно-технічній освіті, оволодінні робітничими професіями, спеціальностями, кваліфікацією відповідно до їх інтересів, здібностей, стану здоров'я.

Виходячи зі змісту питання, викладеного у листі, згідно проекту договору юридична особа-платник ПДВ здійснюватиме закупівлю послуг їдалень з організації харчування, які є складовою путівки на відпочинок для дітей до 18 років у літньому оздоровчому таборі, для юридичної особи платника ПДВ комунального підприємства.

Юридична особа-платник ПДВ безпосередньо не буде здійснювати операції з постачання путівок. Тому, звільнення від оподаткування ПДВ на підставі п.п.197.1.6 п.197.1 ст.197 ПКУ не розповсюджується на операції, що за умовами договору повинно здійснювати юридична особа-платник ПДВ.

Продаж путівок на відпочинок дітей до 18 років, виходячи зі змісту запиту, буде здійснюватись безпосередньо комунальним підприємством.

Крім того, у відповідності до вимог Закону №2628, Закону №651 та Закону №103   літній оздоровчий табір не підпадає під визначення навчального закладу. В зв’язку з цим, послуги їдалень з організації юридичною особою-платником ПДВ харчування дітей в оздоровчому таборі не звільняються від обкладення податком на додану вартість відповідно до п.п. 197.1.7 п. 197.1 ст. 197 ПКУ.

Враховуючи вищезазначене, юридична особа-платник ПДВ по послугах їдалень з організації харчування, які є складовою путівки на відпочинок для дітей до 18 років у літньому оздоровчому таборі, повинно нараховувати ПДВ на загальних підставах за основною ставкою.