Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок звільнення від оподаткування операції з надання послуг з харчування дітей в загальноосвітних санаторних школах – інтернатах, комунальних закладах освіти?

, опубліковано 18 липня 2016 о 17:29

Згідно із пп.«г» пп.197.1.7 п.197.1 ст.197 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) операції з надання послуг з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах та громадян у закладах охорони здоров’я звільняються від оподаткування ПДВ. Порядок надання таких послуг затверджується Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 року №116 (далі – Порядок №116).

Пунктом 3 Порядку №116 передбачено, що від обкладення ПДВ звільняються операції з надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах у межах затверджених норм харчування в грамах, а для тих учнів, для яких не встановлено норми харчування в грамах, - у межах визначеної грошової норми.

Відповідно до п.4 Порядку №116 у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах харчування окремих категорій дітей, учнів здійснюється згідно з нормами харчування в грамах за бюджетні кошти (у групах продовженого дня загальноосвітніх навчальних закладів та у дошкільних навчальних закладах - частково) відповідно до норм харчування, визначених постановами Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 року №258 «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», від 13 жовтня 1993 року №859 «Про організацію діяльності спеціальних навчально-виховних закладів для дітей і підлітків, які потребують особливих умов виховання», від 27 грудня 2001 року №1752 «Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу», від 29 березня 2002 року №426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації», від 22 листопада 2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

Згідно із п.5 Порядку №116 харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання здійснюється за рахунок бюджетних коштів, харчування інших учнів здійснюється за власні кошти.

Харчування дітей дошкільних та інтернатних навчальних закладів здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 року №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» (далі – Порядок №1243).

Пунктом 1 Порядку №1243 визначено розмір плати за харчування у дошкільних та інтернатних  навчальних закладах, який вноситься батьками дітей та умови щодо звільнення батьків від плати за харчування окремих категорій дітей.

Відповідно до п.7 Порядку №116 визначено, що  для організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання, для яких не встановлюються норми харчування в грамах, застосовуються грошові норми.

Отже, від оподаткування ПДВ звільняються послуги з харчування дітей дошкільних та учнів загальноосвітніх та інтернатних навчальних закладів, при одночасному виконанні умов:

- здійснення харчування у межах норм в грамах або у межах визначеної грошової норми, затверджених Постановою №116;

- оплати харчування окремих категорій дітей бюджетними коштами або за рахунок власних коштів дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, які відшкодовуються батьками дітей;

- укладення угоди між такими закладами та особами, які безпосередньо надають такі послуги.

Зазначена позиція Державної фіскальної служби України  викладена на загальнодоступному Інформаційно – довідковому ресурсі «База знань» в підкатегорії 101.13.

При невідповідності умовам передбаченим постановою Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 року №116, послуги з харчування, зазначені у запиті, повинні оподатковуватись податком на додану вартість на загальних підставах.

Тобто, при підтвердженні у ТОВ «…» дотримання усіх перелічених умов підприємство має право на звільнення від оподаткування операцій з надання послуг з харчування дітей в загальноосвітних санаторних школах – інтернатах та  комунальних закладах освіти.