Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку передачі майна у якості благодійного внеску фізичними та юридичними особами-нерезидентами

, опубліковано 04 липня 2016 о 09:49

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (п.п.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Таким чином, податкова консультація надається платнику податків для правильності застосування норм податкового законодавства в його податковому обліку, а не для використання у будь-який інший спосіб.

 

Засади благодійної діяльності в Україні визначені Законом України від 05.07.2012 №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації», далі - Закон № 5073.

Законодавство України про благодійну діяльність та благодійні організації базується на Конституції України та складається з цього Закону, Цивільного кодексу України, міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та інших нормативно-правових актів (ст.2 Закону №5073).

Питання щодо відносин, які виникають при ввезенні на митну територію України вживаних автотранспортних засобів, як внесків до благодійного фонду, зокрема документів щодо підтвердження належності ввезених автомобілів до категорії благодійних внесків, реєстрації завезених транспортних засобів та передачі транспортних засобів членам сім’ї дитини інваліда, регулюються законодавством України про благодійну діяльність та благодійні організації, а також загальними нормами правовідносин, та відповідно не відносяться до компетенції контролюючих органів, зокрема органів державної фіскальної служби, в частині надання консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства, визначених ст.52 ПКУ.

 

Щодо оподаткування акцизним збором повідомляємо.

Відповідно до п.п.212.1.2 п.212.1 ст.212 ПКУ платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України. При цьому, об’єктом оподаткування є операції з ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України (п.п.213.1.3 п.213.1 ст.213 ПКУ), а датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання контролюючому органу митної декларації для митного оформлення. (п.216.4 ст.216 ПКУ).

В той же час, чинним законодавством передбачено звільнення від оподаткування акцизним податком операцій з реалізації легкових автомобілів для інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів, оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, коштів фондів загальнообов’язкового державного страхування, а також легкових автомобілів спеціального призначення (швидка медична допомога та для потреб центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах цивільного захисту, рятувальної справи, пожежної і техногенної безпеки), оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (п.п.213.3.1 п.213.3 ст.213 ПКУ).

Таким чином, у разі ввезення легкових автомобілів для інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів, оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів такі операції звільняються від оподаткування акцизним податком. В інших випадках акцизний податок сплачується на загальних підставах під час митного оформлення.

 

Особливості оподаткування благодійної допомоги податком на доходи фізичних осіб визначено п.170.7  ст.170 ПКУ.

Відповідно пп.170.7.1 п.170.7 ст.170 ПКУ не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна, у тому числі гуманітарна допомога, яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) та відповідає вимогам, визначеним цим пунктом.

Для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Підпунктом 170.7.4 п.170.4 ст.170 ПКУ визначено перелік цільової благодійної допомоги, яка надається резидентами - юридичними чи фізичними особами у будь-якій сумі (вартості), що не включається до оподатковуваного доходу платника податку.

Зокрема, пп."ж" пп.170.7.4 п.170.4 ст.170 ПКУ передбачено, що до оподатковуваного доходу не включається цільова благодійна допомога у будь-якій сумі (вартості), яка надається платнику податків, визнаному в установленому порядку інвалідом, законному представнику дитини-інваліда для виконання зобов'язань держави згідно із законодавством України по забезпеченню технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, автомобілем за рахунок бюджетних коштів (за умови зняття інваліда, дитини-інваліда з обліку на забезпечення такими засобами, виробами, автомобілем за рахунок бюджетних коштів). Категорії інвалідів і дітей-інвалідів, перелік технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення, марок автомобілів, зазначених у цьому підпункті, затверджуються законодавством.

Отже, благодійна допомога за умови дотримання вимог пп."ж"                   пп.170.7.4 п.170.7 ст.170 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу такого платника податку.

Крім того, пп.170.7.3 п.170.7 ст.170 ПКУ передбачено, що не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається, зокрема, резидентами-юридичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року. Перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню на підставі пп.164.2.20 п.164.2 ст.164 ПКУ у джерела виплати за ставкою, визначеною п.167.1 ст.167 ПКУ.

Благодійник-юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника-юридичної особи платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим пп.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ.

Відповідно до п.164.5 ст.164 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт.

Також зауважуємо, що доходи, визначені ст.163 ПКУ є об'єктом оподаткування військовим збором (пп.1.2 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Ставка збору становить 1,5 відсотка від об'єкта оподаткування, визначеного пп.1.2 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (пп.1.3 п.161  підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, за ставкою, визначеною пп.1.3 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (пп.1.4 п.161  підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Відповідно до пп.1.7 п.161  підрозділу 10 розділу XX ПКУ звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп.165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п.165.1 ст.165 ПКУ.

 

Таким чином, якщо благодійна допомога надається у негрошовій формі, то у розумінні ПКУ таку допомогу слід розглядати як нецільову, яка оподатковується відповідно до пп.170.7.3 п.170.7 ст.170 ПКУ та з урахуванням вимог п. 164.5 ст.164 ПКУ.

Зауважуємо, що з метою уникнення неоднозначного тлумачення норм податкового законодавства у частині оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від податкових агентів необхідно детальне вивчення документів (матеріалів), які стосуються даного питання.

 

Додатково:

 

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання консультацій з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись в усній формі до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку, в письмовій формі до контролюючих органів в областях та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, а також із запитами до Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).