Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто повинен реєструвати розрахунок коригування податкових зобов’язань до податкових накладних, виписаних до 01.02.2015, у випадку поверненням отриманої передплати контрагенту?

, опубліковано 06 червня 2016 о 12:08

Відповідно до п.192.1 ст.192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).

У межах системи електронного адміністрування ПДВ з 01.02.2015 запроваджено такий порядок реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу - платнику податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

- постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

- отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Відповідно до п.п. 192.1.1 п. 192.1 ст. 192 ПКУ, якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Відповідно до п.201.10 ст.201 ПКУ із змінами та доповненнями реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування.

Якщо розрахунок коригування до податкової накладної не зареєстрований в ЄРПН, то підстави для зменшення податкових зобов’язань у постачальника (продавця) відсутні.

При цьому листом ДФС України від 17.02.2015 р. №5292/7/99-99-19-03-02-17 «Про податок на додану вартість» надано роз’яснення щодо порядку реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування податкових зобов’язань, складених після 01.01.2015 до податкових накладних, складених до 01.01.2015.

А саме, розрахунки коригування, складені після 01.01.2015 до податкових накладних, складених до 01.01.2015, у випадках, якщо вони підлягають реєстрації в ЄРПН, реєструються в ЄРПН постачальником, а не покупцем, незалежно від того, збільшується чи зменшується сума операції в результаті коригування.

Згідно інформації, викладеної в запиті ТОВ «…», підприємством  на підставі контракту з контрагентом на виконання комплексу робіт по модернізації електродвигунів енергоблоку с.№15 Луганської ТЕС та отриманої передплати на закупівлю обладнання, нараховано податкові зобов’язання з ПДВ, виписано та зареєстровано в ЄРПН  податкові накладні з періодом виписки жовтень 2012 – червень 2013.

При цьому контрагентом включено дані суми ПДВ до податкового кредиту у відповідних періодах.

Умовами даного контракту передбачено термін закінчення  робіт – грудень 2015 року.

У зв’язку неможливістю проведення будівельних робіт  (місцезнаходження об’єкту будівництва знаходиться поблизу  території проведення антитерористичної операції) та згоди сторін щодо повернення передплати, сторони угоди  повинні відкоригувати відповідно податкові зобов’язання та податковий кредит з ПДВ.

Статтею 257 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-IV загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. При цьому за зобов’язаннями Ії визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається із спливом строку виконання.

Таким чином, за зобов’язаннями по поставлених товарах/послугах відлік терміну позовної давності слід розпочинати з дати, яка визначена умовми договору як кінцева дата оплати таких товарів/послуг.

У зв’язку з вищенаведеним, у разі повернення передплати контрагентом, ТОВ «…» повинно, враховуючи термін позовної давності, скласти розрахунки  коригування на зменшення податкових зобов’язань до вищенаведених податкових накладних та зареєструвати їх в ЄРПН.

Згідно п.192.3 ст.192 ПКУ результат перерахунку податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника та отримувача відображається у складі податкової декларації за звітний податковий період у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Також повідомляємо, що, платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на суму податку, обчислену за формулою згідно п.2001.3 ст.2001 ПКУ, однією з складових якої є загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку рахунка в системі електронного адміністрування податку.