Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо сплати рентної плати за спеціальне використання води

, опубліковано 30 травня 2016 о 10:47

Головне управління державної фіскальної служби у Дніпропетровській області розглянуло лист від __ №__ про надання податкової консультації щодо сплати рентної плати за спеціальне використання води та в межах компетенції повідомляє наступне.

Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Пунктом 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) встановлено, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є водокористувачі - суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Не є платниками рентної плати за спеціальне використання води водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.

Відповідно до підпункту 252.1.1. п. 252.1 статті 252 ПКУ платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами (далі - спеціальний дозвіл) в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр.

До об’єкта оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин не належать прісні підземні води загальною глибиною розробки до 20 метрів (підпункт 252.4.1 п. 252.4 стаття 252 ПКУ).

Відповідно до переліку водокористувачів, яким видано дозволи на спеціальне водокористування станом 01.01.2016, наданий Департаментом екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації, платник має спеціальний дозвіл на водокористування №___ на термін з __.__._____ по __.__.____.

Виходячи з вищенаведеного та за умов, викладених у запиті, ________ є платником тільки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (за підземну воду), якщо свердловина має глибину понад 20 метрів, не є платником рентної плати за спеціальне використання води як бюджетна установа (крім того, вода використовується для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб).

Додаткова інформація:

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі.