Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо звільнення від оподаткування ПДВ та податком на прибуток підприємства операцій, пов’язаних із виконанням робіт в рамках виконання Угоди між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню ядерної зброї масового знищення

, опубліковано 23 травня 2016 о 10:27

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло звернення  ___ від ___ №___ щодо звільнення від оподаткування ПДВ та податком на прибуток підприємства операцій, пов’язаних із виконанням робіт в рамках виконання Угоди між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню ядерної зброї масового знищення, та у відповідності до положень ст.52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (із змінами та доповненнями), далі – ПКУ, у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Статтею 3 ПКУ визначено, що однією із складових податкового законодавства України є чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України і якими регулюються питання оподаткування.

При цьому, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору (п.3.2 ст.3 ПКУ).

Між Україною i Сполученими Штатами Америки 25 жовтня 1993 року укладено Угоду щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення, якою передбачено надання Сполученими Штатами Америки безкоштовної допомоги Україні шляхом надання технічної допомоги, матеріально-технічних засобів та послуг для ліквідації бойових ракетних комплексів в Україні (далі – Угода).

Дана Угода  затверджена постановою КМУ від 31.12.1993 №1077, діяла до 31.12.2013 та втратила чинність станом на 01.01.2014 в зв’язку з закінченням строку дії.

З метою залучення українських підприємств до виконання програми з ліквідації стратегічної ядерної зброї постановою Кабінету міністрів України від 30.11.1999 №2185 затверджено Положення про організацію виконання українськими підрядниками робіт з ліквідації в Україні стратегічних наступальних озброєнь і робіт, пов'язаних з реалізацією конверсійних проектів (далі – Положення), яке встановлює порядок діяльності українських підрядних організацій, які за контрактами (договорами) підряду (субпідряду) виконують роботи, надають послуги, придбавають матеріально-технічні засоби у зв'язку з ліквідацією в Україні стратегічних наступальних озброєнь і конверсією промислової бази створення ракет РС-20 і РС-22 на підприємствах військово-промислового комплексу України, та звільнення їх від оподаткування.

На теперішній час постанова Кабінету міністрів України від 30.11.1999 №2185 та дане Положення є чинними.

Пунктом 6 Положення визначено, що Міністерство оборони України затверджує переліки українських підрядників і надсилає їх до Державної податкової адміністрації України та інших заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

Документами, що підтверджують відповідність діяльності українських підрядників завданням, визначеним Угодою, в даному випадку, є довідка, складена згідно з Додатком 1 до Положення,  на підставі якої до українських підрядників застосовуються положення Угоди щодо звільнення їх від оподаткування.

Згідно інформації, отриманої від ___, підприємством  отримано Довідку від Міністерства оборони України, я якій підтверджено, що товариство є субпідрядником компанії ___, яка в рамках Угоди провадить діяльність по закупівлі обладнання, монтажу систем вентиляції  споруди 1-503/1-2 дослідницько – промислового об’єкту утилізації порожніх корпусів двигунів SS-24 на Державному підприємстві ___ згідно Договору від 05.06.2015 № 1923-PAV-1502.

Тобто, ___ має документ, що підтверджує відповідність діяльності товариства завданням, визначеним Угодою.

Одночасно з цим, враховуючи, що Угода на теперішній час втратила чинність, підстави для застосування пільги з ПДВ по операціях, пов’язаних із виконанням робіт в рамках виконання Угоди між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню ядерної зброї масового знищення, на даний час відсутні.

Що стосується податку на прибуток, п.п.136.1.15 п.136.1 ст.136 ПКУ в редакції, що діяла до 01.01.2015 було передбачено, що для визначення об'єкта оподаткування не враховуються такі доходи, як кошти або майно, що надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до чинних міжнародних договорів.

Слід зазначити, що чинна редакція ПКУ, з 01.01.2015 зазнала значних змін, зокрема стаття 142 «Звільнення від оподаткування» розділу ІІІ «Податок на прибуток» ПКУ не містить норми щодо звільнення від оподаткування податком на прибуток операцій, пов’язаних із виконанням робіт в рамках виконання Угоди між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню ядерної зброї масового знищення.

Таким чином, в зв’язку з втратою чинності Угоди, яка затверджена постановою КМУ, а не Верховною Радою України, а також враховуючи зміни податкового законодавства, що набули чинності з 01.01.2015, ___ не має права на звільнення від оподаткування податком на прибуток операцій, пов’язаних із виконанням робіт в рамках виконання Угоди між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню ядерної зброї масового знищення.

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання консультацій з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись в усній формі до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку, в письмовій формі до контролюючих органів в областях та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, а також із запитами до Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).