Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи підлягають нарахуванню при постачанні плитки керамічної власного виробництва за ціною нижче собівартості податкові зобов’язання з ПДВ до рівня ринкових цін? Яким чином в такому випадку визначається ринкова ціна?

, опубліковано 20 травня 2016 о 17:07

Згідно з п.188.1 ст.188 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

При цьому база оподаткування, зокрема, операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.

Відповідно до п.п.14.1.71 п.14.1 ст.14 ПКУ звичайною ціною вважається ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. Це визначення не поширюється на операції, що визнаються контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ.

Ринковою ціною у відповідності до п.п.14.1.219 п.14.1 ст.14 ПКУ є ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах.

Згідно з п.201.1 ст.201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений п.201.10 ст.201 ПКУ 15-денний термін.

Пунктом 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 року №1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 року за №137/28267 (далі – Порядок №1307), визначено, що у разі якщо база оподаткування визначається, зокрема, виходячи із звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, необоротних активів, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто звичайна ціна перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає дві податкові накладні: одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною ціною. У податковій накладній, яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка відповідно до п.8 Порядку №307 (17 - Складена на суму перевищення звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання).

Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Таблична частина таких податкових накладних заповнюється відповідно до п.16 Порядку №1307.

Враховуючи вищезазначене, при реалізації платником плитки керамічної власного виробництва за ціною нижче собівартості база оподаткування податком на додану вартість визначатиметься на рівні не нижче рівня звичайних цін. Ціна ж реалізації плитки керамічної власного виробництва, реалізація якої здійснюється нижче собівартості, буде відповідати звичайній, якщо вона буде відповідати рівню ринкових цін, тобто згідно п.п.14.1.219 п.14.1 ст.14 ПКУ такій, за якою продавець бажає її передати, а покупець бажає її отримати на добровільній основі, та якщо на момент такої передачі обидві сторони будуть володіти достатньою інформацією про такий товар, а також щодо цін на плитку керамічну, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів у порівняних економічних (комерційних) умовах.

У разі ж здійснення платником операцій з постачання плитки керамічної власного виробництва за ціною, нижчою звичайних цін, на суму такого перевищення у відповідності до п.188 ст.188, п.201.1 ст.201 ПКУ визначаються податкові зобов’язання та складається друга податкова накладна у порядку, визначеному п.15 Порядку №1307.

Зазначена позиція викладена ДФС України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (База податкових знань) за індексами 101.06, 101.07, 101.17.