Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування коефіцієнту рентабельності при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення

, опубліковано 12 травня 2016 о 15:46

Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області розглянутий лист від        №          про надання податкової консультації щодо застосування коефіцієнту рентабельності при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення, та у межах компетенції і повноважень повідомляється наступне.

Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Відповідно до пп. 252.1.1. п. 252.1 ст. 252 Податкового кодексу України (далі – Кодексу) платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами (далі - спеціальний дозвіл) в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр.

Базою оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин є вартість обсягів видобутих у податковому (звітному) періоді корисних копалин (мінеральної сировини), яка окремо обчислюється для кожного виду корисної копалини (мінеральної сировини) для кожної ділянки надр на базових умовах поставки (склад готової продукції гірничого підприємства) (п. 252.6. ст. 252 Кодексу).

При цьому, п. 252.7 ст. 252 наголошено, що вартість відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) у податковому (звітному) періоді обчислюється платником для кожної ділянки надр на базових умовах поставки (склад готової продукції гірничого підприємства) за більшою з таких її величин:

за фактичними цінами реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) – це пп. 252.7.1. п. 252.7 ст. 252 Кодексу;

за розрахунковою вартістю відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), крім вуглеводневої сировини (пп. 252.7.2 п. 252.7 ст. 252 Кодексу).

Згідно з п. 252.16 ст. 252 Кодексу, розрахункова вартість одиниці відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) обчислюється за формулою, у якій враховуються витрати, обчислені згідно з пунктами 252.11 - 252.15 статті 252 Кодексу, обсяг (кількість) товарної продукції гірничого підприємства - видобутих корисних копалин (мінеральної сировини), що видобута за податковий (звітний) період та коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства, обчислений у матеріалах геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр, затверджених центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр (десятковий дріб).

При цьому, гірничі підприємства, що порушили строк регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр, обчислюють податкові зобов’язання із застосуванням коефіцієнта рентабельності, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки Національного банку України.

Слід зазначити, що на поточний час облікова ставка НБУ дорівнює 22 відс.

Враховуючи вищезазначене та за умов, викладених у листі (тобто при порушенні строку регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр), при обчисленні розрахункової вартості відповідного виду товарної продукції при розрахунку рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення слід застосовувати коефіцієнт рентабельності у трикратному розмірі облікової ставки НБУ, тобто 0,66 (0,22 х 3).

Щодо Вашого запитання про можливість та правомірність використання коефіцієнту рентабельності у розмірі, зазначеному у листі Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України від 21.03.2016 №171/07, слід зазначити, що у цьому листі про застосування тимчасового коефіцієнту рентабельності мова йде про ділянки надр, де провадиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин та належне визначення коефіцієнту рентабельності гірничодобувного підприємства ще не проведені.

Додаткова інформація:

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі.