Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо питання внесення Асоціації до Реєстру неприбуткових установ та організацій

, опубліковано 10 травня 2016 о 15:52

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло звернення ___ б/д б/н щодо питання внесення Асоціації до Реєстру неприбуткових установ та організацій та у відповідності до положень ст.52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (із змінами та доповненнями), далі – ПКУ, у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Верховною Радою України 17 липня 2015 року прийнято Закон України за №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», далі - Закон №652, яким внесено значні зміни в питання оподаткування неприбуткових установ, та який набрав чинності 13.08.2015.

Так, згідно положень п.п.14.1.121 п.14.1 ст.14 ПКУ, неприбуткові підприємства, установи та організації - неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п.133.4 ст.133 ПКУ.

Згідно п.133.4 ст.133 ПКУ, не є платниками податку неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.

Неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі - неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:

утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;

установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об'єднання та асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;

внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 ПКУ).

Обов’язковою умовою для неприбуткової організації є  використання своїх доходів (прибутків), виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ).

Так, згідно положень п.133.4.6 п.133.4 ст.133 ПКУ, до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені:

спілки, асоціації та інші об'єднання юридичних осіб.

Господарський кодекс України - це кодифікований законодавчий акт від 16.01.2003 №436-IV, далі - ГКУ, що встановлює відповідно до Конституції України правові основи господарської діяльності (господарювання), яка базується на різноманітності суб'єктів господарювання різних форм власності.

Відповідно до п.1 ст.120 «Організаційно-правові форми об'єднань підприємств» ГКУ господарські об'єднання утворюються як асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, інші об'єднання підприємств, передбачені законом.

Асоціація - договірне об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації.

У статуті асоціації повинно бути зазначено, що вона є господарською асоціацією. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств - учасників асоціації. За рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями  (п.2 ст.120 ГКУ).

Слід зазначити, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичноговикористання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом (п.52.1 ст.52 ПКУ).

Перевірка відповідності інших нормативних та законодавчих актів окремим нормам податкового законодавства не входить до повноважень контролюючих органів.

Разом з цим, відповідно до п.5.1 ст.5 ПКУ поняття, правила та положення, установлені ПКУ та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених ст.1 ПКУ.

У разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення ПКУ (п.5.2 ст.5 ПКУ).

Тобто, при віднесенні неприбуткової організації до категорії осіб, що не є платниками податку на прибуток та відповідно внесенні до Реєстру неприбуткових установ та організацій, контролюючі органи перевіряють установчі документи такої неприбуткової організації на предмет відповідності вимогам, визначених податковим законодавством, а саме  п.133.4 ст.133 ПКУ.

При цьому, установчі документи Асоціації ____з метою дотримання вимог п.133.4 ст.133 ПКУ, можуть містити положення щодо утворення та реєстрації Асоціації в порядку, визначеному Господарським кодексом України.

Враховуючи вищевикладене, для внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій установчі документи неприбуткової організації, зокрема Асоціації, обов’язково повинні містити посилання щодо утворення та реєстрації в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації,  заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб, а також передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) виключно в редакції, передбаченою п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 ПКУ.

Установчі документи Асоціації ___, затверджені Протоколом №1 установчих зборів засновників від 07.04.2016 не  повній мірі відповідають вимогам, встановленим п.133.4 ст.133 ПКУ, зокрема не містять  заборони розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.

Таким чином, внесення до Реєстру неприбуткових  організацій та установ Асоціації ____ можливе лише після приведення установчих  документів у відповідність до вимог, встановлених п.133.4 ст.133 ПКУ.

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання консультацій з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись в усній формі до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку, в письмовій формі до контролюючих органів в областях та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, а також із запитами до Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).