Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку формування надміру сплачених сум податку на прибуток

опубліковано 12 квітня 2016 о 11:22

Згідно положень п.п.14.1.115 п.14.1 ст.14 ПКУ «Визначення понять»  надміру сплачені грошові зобов'язання - суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов'язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату.

При цьому, відповідно до п.п.17.1.10 п.17.1 ст.17 ПКУ «Права платника податків»,  платник податків має право, зокрема, на залік чи повернення надміру сплачених, а також надміру стягнутих сум податків та зборів, пені, штрафів у порядку, встановленому цим Кодексом.

Умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань визначені ст.43 ПКУ.

Одночасно з цим,  п.87.1 ст.87 ПКУ «Джерела сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків» визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Сплату грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснено також:

а) за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника);

б) за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

в) за рахунок суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість (на підставі відповідної заяви платника) до Державного бюджету України.

 

Наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за №1415/27860 та набрав чинності з 1 грудня 2015 року, затверджено форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, далі - Декларація.

Так, наприклад при наданні Декларації за 2015 рік (звітної, звітної нової, уточнюючої) сума нарахованих авансових внесків за період січень-грудень 2015 року відображається в повному обсязі у рядку 16.1 Додатку ЗП до Декларації.

При цьому, якщо така сума нарахованих авансових внесків перевищує суму нарахованого податку на прибуток підприємств за 2015 рік (рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 Декларації), то в рядку 17 «Податок на прибуток за звітний період» у відповідності до зазначеної у цьому рядку формули «рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 - рядок 16 ЗП» відображається від’ємне значення податку на прибуток, яке свідчить про наявність переплати, сформованої за рахунок нарахованих за 2015 рік щомісячних авансових внесків.

 

Таким чином, виходячи з положень ПКУ :

1. Умовою формування суми надміру сплачених сум податку на прибуток в інтегрованій картці платника податку (ІКПП) є наявність сум коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов'язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату.

2. При поданні Декларації за звітний період,  у випадку перевищення суми нарахованих авансових внесків над сумою податку на прибуток за звітний (податковий) період, в ІКПП буде сформована сума надміру сплаченого податку на прибуток.

3. Види юридичної відповідальності та розміри штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи визначено у главі 11 ПКУ «Відповідальність».

Виходячи з вищевикладеного, нормами чинного податкового законодавства не передбачено відповідальності у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за неправильне формування в ІКПП надміру сплачених сум грошового зобов'язання.

Разом з тим,  дані, зазначені у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків підлягають камеральній перевірці, яка проводиться у приміщенні контролюючого органу на підставі п.п.75.1.1 п.75.1 ст.75 ПКУ. Порядок проведення камеральної перевірки встановлено ст.76 ПКУ.

Таким чином, в зв’язку з тим, що надміру сплачені суми грошового зобов'язання можуть бути повернені платнику податку згідно ст.43 ПКУ, являються джерелом сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу згідно ст.87 ПКУ, зазначені надміру сплачені суми грошового зобов'язання, які обліковуються в ІКПП підлягають ретельній перевірці на предмет з’ясування джерела походження. Сума надміру сплаченого податку на прибуток, яка сформована в ІКПП внаслідок неправильного складання Декларації підлягає зменшенню на підставі податкового повідомлення- рішення контролюючого органу.

 

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання консультацій з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись в усній формі до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку, в письмовій формі до контролюючих органів в областях та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, а також із запитами до Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).