Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення законодавства з податку на прибуток за 2015 рік

опубліковано 04 квітня 2016 о 17:34

Відповідно норм п.31 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються.

Відповідальність платників податків за порушенням норм податкового законодавства викладена у Главі 11 «відповідальність ПКУ. 

Так, згідно ст.111 глави 11  «Відповідальність» ПКУ за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності:  фінансова, адміністративна, кримінальна.

Фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з цим Кодексом та іншими законами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені (п.111.2 ст.111 ПКУ)

 

Порядок накладення штрафу за неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків) визначено ст.120 ПКУ.

Порядок застосування штрафних (фінансових) санкції (штрафів) у разі визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання викладено в  ст.123 ПКУ.

Відповідальність у вигляді штрафу та розміри штрафу за порушення правил сплати (перерахування) податків передбачені ст.126 ПКУ.

 

При цьому порядок застосування штрафу у разі, якщо платник податків, самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, за винятком випадків, установлених п.50.2 ст.50 ПКУ, викладено у п.50.1 ст.50 ПКУ.

Визначення понять, які вживаються у цьому Кодексі викладені у статті 14 ПКУ, де пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки (п.п.14.1.162 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Порядок нарахування пені викладено у ст.129 глави 12 «Пеня» ПКУ.

 1. Таким чином, виходячи з положень ст.111 ПКУ, щодо розмежування фінансової відповідальності на штрафні (фінансові) санкції (штрафи) та/або пеню,  норми п.31 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ щодо незастосування штрафних (фінансових) санкцій не розповсюджуються на нарахування пені відповідно вимог ст.129 ПКУ.

 2. Враховуючи норми п.31 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ:

- у разі встановлення контролюючим органом за результатами перевірки заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток у Податковій декларації з податку на прибуток за 2015 рік, буде донараховано податкове зобов’язання  з податку на прибуток без нарахування штрафних (фінансових) санкцій згідно ст.123 ПКУ, при цьому нарахування пені буде здійснено відповідно положень ст.129 ПКУ;

- у разі неподання/несвоєчасного подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 2015 рік, до підприємства має бути застосований штраф відповідно положень ст.120 ПКУ;

- у разі несплати в повному обсязі/несвоєчасної сплати узгодженого податкового зобов’язання визначеного в Податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 2015 рік, до підприємства має бути застосований штраф відповідно до положень ст.126 ПКУ та нарахована пеня відповідно положень ст.129 ПКУ

3. Враховуючи норми п.31 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, платник податку у разі самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлення факту заниження податкового зобов'язання та надсилання уточнюючого розрахунку до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 2015 рік, повинен сплатити суму недоплати, без нарахування та сплати суми штрафу відповідно положень п.50.1 ст.50 ПКУ, але з нарахуванням та сплатою пені згідно вимог ст.129 ПКУ.

 
 

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання консультацій з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись в усній формі до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку, в письмовій формі до контролюючих органів в областях та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, а також із запитами до Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).