Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може підприємство (Основний споживач) застосовувати касовий метод визначення дати виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту, передбаченого п.44 підр.2 розд.ХХ Податкового кодексу України, у разі передачі електричної енергії Субспоживачу, у разі якщо Основний споживач не є електропередавальною організацією та не має відповідної ліцензії для здійснення електричної енергії?

опубліковано 28 березня 2016 о 16:34

Відповідно до п.44 підр.2 розд.ХХ ПКУ тимчасово, до 1 липня 2017 року, платники податку на додану вартість (далі - ПДВ), які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Касовий метод для цілей оподаткування ПДВ відповідно до пп.14.1.266 п.14.1 ст.14 ПКУ– це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Касовий метод визначення податкових зобов’язань та податкового кредиту відповідно до п.44 підр.2 розд.ХХ ПКУ поширюється на операції, за якими дата виникнення першої з подій, визначених у п.187.1 ст.187 та п. 198.2 ст.198 ПКУ, припадає на звітні (податкові) періоди січень 2016 року – червень 2017 року.

         У разі якщо операції, визначені цим пунктом, мають безперервний або ритмічних характер постачання, платники податку:

-        покупцям-платникам податку можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця;

-        покупцям-особам, не зареєстрованим платниками податку, можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведену податкову накладну з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця.

Касовий метод визначення податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п.44 підр.2 розд.ХХ ПКУ застосовується платниками ПДВ лише при здійсненні ними операцій з:

-        постачання (у тому числі оптового) електричної та/або теплової енергії;

-        передачі електричної та/або теплової енергії;

-        розподілу електричної та/або теплової енергії;

-        постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Для цілей цього пункту ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Вказані зміни набрали чинності з 1 січня 2016 року.

Згідно інформації, викладеної в запиті, Основний споживач по Договору про спільне використання технологічних мереж основного споживача (далі – Договор) зобов’язується забезпечити передачу електричної енергії в межах величин, дозволених Субспоживачу. Субспоживач зобов’язаний своєчасно сплачувати за використання електричної мережі, отримані послуги, в т.ч. за послуги компенсації перетікання реактивної електричної енергії.

Основний споживач зобов’язане забезпечувати технічну можливість для передачі Субспоживачу електричної енергії, підтримання параметрів якості електроенергії та узгодження рівня надійності електропостачання.

         Тобто, згідно умов Договору  Основний споживач здійснює передачу електричної енергії через свої електричні мережі для Субспоживача.

Відповідно до п.п. 14.1.191 п.14.1 ст.14 ПКУ постачанням товарів є будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

З метою застосування терміна «постачання товарів» електрична та теплова енергія, газ, пар, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване, вважаються товаром.

Враховуючи зазначене, п.44 підр. 2 розд. XX ПКУ поширюється на всіх платників податків, які постачають електричну/теплову енергію (в т.ч. на виробників електричної/теплової енергії), та на всіх етапах її постачання до кінцевого споживача.

При цьому нормами  ПКУ не передбачено необхідність відповідної ліцензії для здійснення передачі електричної енергії для платників податків, на яких поширюється дія п. 44 підр. 2 розд. XX ПКУ.

Питання застосування касового методу визначення податкових зобов’язань та особливості застосування п.44 підр.2 розд.XX ПКУ  викладені в листах ДФС від 22.01.2016 №2055/7/99-99-03-02-17 та від 10.02.2016 №2751/6/99-99-19-03-02-15.

Враховуючи вищенаведене, Основний споживач має право визначати дату виникнення податкових зобов’язань по Договору про спільне використання технологічних мереж основного споживача за касовим методом відповідно до п. п.44 підр.2 розд.XX ПКУ.