Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи є об’єктом оподаткування податком на додану вартість операції з надання юридичній особі-нерезиденту послуг, пов’язаних з консультуванням з питань інформатизації, робіт з базами даних та комп’ютерним програмуванням?

опубліковано 22 березня 2016 о 16:49

Постачання послуг згідно п.п.14.1.185 п.14.1 ст.14 ПКУ – це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Операції з постачання послуг у відповідності до п.185.1 ст.185 ПКУ є об'єктом оподаткування податком на додану вартість, у разі якщо місце їх постачання розташоване на митній території України відповідно до ст.186 ПКУ.

Місцем постачання консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних, а також послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації згідно абз.в) п.186.3 ст.186 ПКУ вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

У відповідності до п.186.4 ст.186 ПКУ за винятком визначених пунктами 186.2 та 186.3 ст.186 ПКУ операцій місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника.

Пунктом 5.3 ст.5 ПКУ передбачено, що інші терміни, які застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Так, класифікація послуг, які надаються у сфері комп'ютерного програмування, консультування та пов'язаної з ними діяльності, роз’яснена у пункті 62 Пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД-2010), затвердженого наказом Державного комітету статистики України  від 23.12.2011 року №396 (Пояснення №396).

Зокрема, згідно пояснень до класу 62.01 до комп'ютерного програмування віднесено розроблення, модифікацію, тестування та технічну підтримку програмного забезпечення, у т.ч.:

- розроблення структури та контенту та/або розроблення системи команд, необхідних для створення та виконання системного програмного забезпечення (у т. ч. оновленого й актуалізованого), прикладних програм (у т. ч. оновлених і актуалізованих), баз даних, веб-сайтів;

- налаштування програмного забезпечення, тобто модифікацію та конфігурацію існуючих програмних додатків, таким чином, щоб воно функціонувало в рамках інформаційної системи клієнта.

Також, поясненням класу 62.02 визначено, що консультування з питань інформатизації включає планування та проектування інтегрованих комп'ютерних систем, які поєднують апаратні засоби, програмне забезпечення та комунікаційні технології. Ці послуги можуть також включати навчання користувачів цих систем.

При цьому, послуги по роботі з базами даних не віднесено до послуг класу 62 за Класифікацією видів економічної діяльності, а саме таких, які надаються у сфері комп'ютерного програмування, консультування та пов'язаної з ними діяльності.

Виходячи зі змісту питання, викладеного у листі, платник податку має намір укласти зовнішньоекономічний договір з юридичною особою-резидентом Німеччини на постачання послуг, пов’язаних з консультуванням з питань інформатизації, робіт з базами даних та комп’ютерним програмуванням.

Враховуючи вищезазначене, у разі надання платником податку консультаційних послуг з питань інформатизації та комп’ютерного програмування юридичній особі-нерезиденту місцем постачання таких послуг відповідно до абз.в) п.186.3 ст.186 ПКУ є місце реєстрації нерезидента (Німеччина згідно запиту), відповідно, об’єкту оподаткування з ПДВ по них не виникає.

При цьому, надання юридичній особі-нерезиденту робіт з базами даних на митній території України оподатковується ПДВ за основною ставкою, у разі їх виконання за її межами у відповідності до п.186.4 ст.186 ПКУ –  не є об’єктом оподаткування ПДВ.