Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо подання декларації з податку на прибуток за 2015 рік

, опубліковано 02 березня 2016 о 09:25

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло звернення від _____ щодо подання декларації з податку на прибуток за 2015 рік та у відповідності до положень статті 52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (зі змінами та доповненнями, далі – ПКУ) у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01.01.2015, розділ ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ викладено у новій редакції.

Статтею 133 ПКУ визначено вичерпний перелік СГ, які є платниками податку на прибуток.

Так, платниками податку – резидентами є:

суб’єкти господарювання – юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених пунктами 133.4 та 133.5 цієї статті (підпункт 133.1.1 пункту 133.1 статті 133 ПКУ);

Національний банк України здійснює розрахунки з Державним бюджетом України відповідно до Закону України «Про Національний банк України» (підпункт 133.1.2 пункту 133.1 статті 133 ПКУ);

управитель фонду операцій з нерухомістю, який здійснює діяльність відповідно до Закону України «Про фінансово – кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» щодо операцій і результатів діяльності із довірчого управління, що здійснюється таким управителем через фонд (підпункт 133.1.3 пункту 133.1 статті 133 ПКУ). 

Отже, положення розділу III «Податок на прибуток підприємств» ПКУ з 01.01.2015 не визначають відокремлені підрозділи юридичної особи платниками податку на прибуток.

Загальна сума податку на прибуток визначається в цілому по платнику податку – юридичній особі в податковій декларації з податку на прибуток за 2015 рік та сплачується за місцем реєстрації головного підприємства.

Таким чином, подання відокремленими підрозділами юридичної особи податкової звітності з податку на прибуток за 2015 рік не передбачено діючим законодавством України.

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункт 14.1 стаття 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).