Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо зменшення матеріальних витрат на суму вартості пакувального матеріалу для готової продукції при визначенні бази оподаткування рентної плати за користування надрами за видобування підземної води

, опубліковано 26 лютого 2016 о 11:00

Головне управління державної фіскальної служби у Дніпропетровській області розглянуло Ваш лист від ___ щодо надання податкової консультації щодо зменшення матеріальних витрат на суму вартості пакувального матеріалу для готової продукції при визначенні бази оподаткування рентної плати за користування надрами за видобування підземної води та в межах компетенції повідомляє наступне.

Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Пунктом 252.2 ст. 252 ПКУ для цілей оподаткування платою користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Платою) на платника покладено обов’язок здійснення окремого (від інших видів операційної діяльності) бухгалтерського та податкового обліку витрат та доходів за кожним видом мінеральної сировини за кожним об’єктом надр, на який надано спеціальний дозвіл.

Види товарної продукції гірничого підприємства (далі – Товарна продукція) визначаються платником відповідно до затверджених законодавством переліків видів корисних копалин, а також кодифікації товарів та послуг з урахуванням затверджених платником схем руху товарної продукції гірничого підприємства на виробничих дільницях та місцях зберігання з урахуванням складу вихідної сировини, умов конкретного виробництва, особливостей технологічного процесу та вимог до кінцевої продукції (п. 252.5 ст. 252 ПКУ).

Підприємство провадить господарську діяльність з видобування мінеральних природних столових вод для промислового розливу на підставі спеціального дозволу на користування надрами. Видобута підземна вода, що пройшла технологічну підготовку (первинну переробку), є Товарною продукцією платника, який відповідає ДСТУ 878-93 „Води мінеральні питні. Технічні умови” та є об’єктом оподаткування Платою.

Податкові зобов’язання з Плати обчислюються платником за ставкою 5 відс. вартості об’єкта оподаткування Платою – Товарної продукції, що облікується згідно з п.п. 14.1.128 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Базою оподаткування Платою є вартість Товарної продукції, яка обчислюється платником у порядку, визначеному п. 252.7 ст. 252 ПКУ, за більшою з таких величин:

фактичними цінами реалізації відповідного виду Товарної продукції;

розрахунковою вартістю відповідного виду Товарної продукції.

При визначенні величини бази оподаткування Платою платнику слід керуватися нормами пунктів 252.8-252.15 ст. 252 ПКУ.

Зокрема, при обчисленні вартості Товарної продукції за розрахунковою вартістю до витрат за податковий (звітний) період включаються витрати, визначені у підпунктах 252.11.1-252.12.2 п.п. 252.11-252.12 ст. 252 ПКУ. При цьому до складу матеріальних витрат не включаються витрати платника, пов’язані із: зберіганням; транспортуванням; пакуванням; проведенням іншого виду підготовки до реалізації відповідного виду Товарної продукції, включаючи передпродажну підготовку.

Статтею 685 Цивільного кодексу України визначено, що продавець зобов’язаний передати покупцеві товар у тарі та (або) в упаковці, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу або не випливає із суті зобов’язання, наприклад, за особливими властивостями Товарної продукції. Обов’язок передання товару у тарі та (або) в упаковці не поширюється на товари, які за своїм характером не потребують застосування тари та (або) упакування. Товар повинен бути переданий у тарі та (або) упакований звичайним для нього способом в упаковку, а за їх відсутності – способом, який забезпечує схоронність товару цього роду за звичайних умов зберігання і транспортування, якщо договором купівлі-продажу не встановлено вимог щодо тари та (або) упаковки.

В результаті, аналогічно, керуючись нормами п. 252.8 ст. 252 ПКУ, при обчисленні вартості Товарної продукції за фактичною ціною реалізації суму доходу, отриманого від реалізації відповідного виду Товарної продукції за податковий (звітний) період, платник зменшує його на суму витрат пов’язаних з доставкою (перевезенням, транспортуванням), з урахуванням норм п. 19 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» про склад витрат на збут, в частині витрат на:

пакувальні матеріали для затарювання готової продукції на складах Товарної продукції;

утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, пов’язаних зі збутом Товарної продукції (операційна оренда, страхування, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, охорона);

транспортування, перевалку і страхування Товарної продукції, транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки.

Додаткова інформація:

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі.