Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова консультація

, опубліковано 22 лютого 2016 о 09:51

Чи виникає право оподаткування за нульовою ставкою ПДВ операцій з виконання робіт з розробки програмного забезпечення, інтерфейсів, технічної документації, встановлення обладнання, його використання, технічного обслуговування, контролю розподілення та споживання пального на митній території України, що здійснюється в рамках міжнародної технічної допомоги в рамках проекту „Укриття”, за укладеним договором субпідряду з нерезидентом, який має Свідоцтво про акредитацію виконавця (юридичної особи-нерезидента) в рамках даного проекту? В якому рядку податкової декларації з ПДВ буде відображатися дана операція?

Чи виникає право на включення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених постачальникам при придбанні товарів, сировини, матеріалів, устаткування та обладнання, робіт (послуг) за умови реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних, якщо така сировина, матеріали, товари, устаткування та обладнання, роботи (послуги) будуть використані в операціях, які оподатковуються за нульовою ставкою в рамках проекту „Укриття? В якому рядку податкової декларації з ПДВ буде відображатися дана операція придбання?

Чи підлягають відшкодуванню з бюджету суми ПДВ, сплачені при придбанні сировини, матеріалів, устаткування та обладнання у постачальників для виконання договору в рамках проекту „Укриття?

Особливості оподаткування податком на додану вартість операцій, пов’язаних із виконанням робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (далі – проект „Укриття”), визначено статтею 211 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ).

Так, на період виконання робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, які виконуються за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги, що надається на безоплатній та безповоротній основі, або за рахунок коштів, які передбачаються в Державному бюджеті України як внесок України до Чорнобильського фонду "Укриття" для виконання міжнародної програми - Плану здійснення заходів на об'єкті "Укриття" відповідно до положень Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо діяльності Чорнобильського фонду "Укриття" в Україні та Угоди про грант (проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку, Урядом України і Чорнобильською атомною електростанцією :

звільняються від оподаткування операції з імпорту товарів (сировини, матеріалів, устаткування та обладнання);

оподатковуються за нульовою ставкою операції з постачання товарів (сировини, матеріалів, устаткування та обладнання), виконання робіт та постачання послуг на митній території України, що здійснюються в рамках міжнародної технічної допомоги. Суми податку, сплачені платником податку - виконавцем робіт, послуг за контрактом, укладеним з особою-нерезидентом, яка уклала контракт з реципієнтом, відшкодовуються з бюджету протягом місяця, що настає після місяця, в якому подається податкова декларація, за умови наявності належним чином оформлених документів та підтвердження їх матеріалами документальної перевірки.

При цьому, право на одержання передбаченої статтею 211 ПКУ пільги з оподаткування податком на додану вартість за нульовою ставкою операцій, пов'язаних із виконанням робіт в рамках проекту "Укриття", реалізується лише за умови дотримання вимог Порядку залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 року №153 «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» зі змінами та доповненнями (далі – Порядок №153).

Так, у відповідності до п.12 Порядку №153 задля реалізації права на одержання пільг в рамках виконання проекту, здійснюваного за рахунок міжнародної технічної допомоги, обов’язковою умовою є акредитація його учасників, основними з яких у відповідності до п.2 Порядку №153 виступають:

донор - іноземна держава, уряд та уповноважені урядом іноземної держави органи, іноземний муніципальний орган або міжнародна організація, що надають міжнародну технічну допомогу відповідно до міжнародних договорів України;

реципієнт - резидент (фізична або юридична особа), який безпосередньо одержує міжнародну технічну допомогу згідно з проектом (програмою);

виконавець - будь-яка особа (резидент або нерезидент), що має письмову угоду з донором або уповноваженою донором особою та забезпечує реалізацію проекту (програми).

Підставою для акредитації учасників проекту, здійснюваного за рахунок міжнародної технічної допомоги, є державна реєстрація проекту, обов’язковість якої визначена пунктом 11 Порядку №153, а підтвердженням проведення якої є реєстраційна картка проекту (програми), передбачена пунктом 18 Порядку №153.

Наявність у реєстраційній картці відповідних записів свідчить про те, що при постачанні товарів/виконанні робіт/наданні послуг, що закуповуються за рахунок міжнародної технічної допомоги в рамках проекту, передбачено право на отримання податкової пільги з оподаткування ПДВ за нульовою ставкою.

Таким записом є занесення до рядку "Інші відомості, що стосуються проекту (програми)" запису, який містить:

1) посилання на статтю міжнародного договору та/або закону України щодо передбачених законодавством пільг;

2) інформацію щодо наявності контракту на постачання товарів/виконання робіт/надання послуг між виконавцем проекту (програми) та компанією нерезидентом або інформацію про перемогу такої компанії в тендері.

Підставою ж для оподаткування ПДВ за нульовою ставкою операцій, пов'язаних із виконанням робіт в рамках проекту "Укриття", є обов’язкова наявність у платника податку копій наступних документів:

копії реєстраційної картки проекту, в рамках якого здійснено закупівлю товарів, робіт, послуг, засвідченої печаткою ДСП „Чорнобильська АЕС”;

засвідченої підписом та печаткою ДСП „Чорнобильська АЕС” копії контракту між платником податку та покупцем (ДСП "Чорнобильська АЕС"; особа-нерезидент, яка уклала контракт з ДСП "Чорнобильська АЕС"; особа-резидент, яка уклала контракт з ДСП "Чорнобильська АЕС", особа-нерезидент, яка уклала контракт з виконавцем проекту) на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг (далі – Контракт). У Контракті зазначається, що закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється коштом проекту міжнародної технічної допомоги.

Крім цього, обов’язковою умовою щодо осіб, які реалізують право на податкові пільги за операціями, пов'язаними із виконанням робіт в рамках проекту "Укриття", є внесення інформації щодо їх залучення до виконання проекту до Інформаційного підтвердження придбання товарів, робіт і послуг у пільговому режимі за кошти міжнародної технічної допомоги за формою згідно з додатком 9 до Порядку №153 (далі – Інформаційне підтвердження №9), яке у відповідності до п.23 Порядку №153 надається ДСП „Чорнобильська АЕС” щомісячно до 20 числа в письмовому та електронному вигляді органові державної податкової служби за місцем обліку, та в копії Міністерству економічного розвитку.

При цьому, ДФС України не обмежено кількість контрагентів та кількість здійснюваних операцій, які можуть внесені до Інформаційного підтвердження №9. А тому, при їх значній кількості платником податку доповнюється необхідна кількість рядків.

Зазначена позиція  викладена ДФС України в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (База податкових знань) за індексом 101.14.10 та у листі від 27.09.2012 року №4526/0/71-12/12-1017.

Операції платників податків, пов'язані із виконанням робіт в рамках проекту "Укриття", що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою у відповідності до ст.211 ПКУ, підлягають відповідному відображенню в податковій звітності з ПДВ за формою декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 року №21, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 року за №159/28289 (далі – Наказ №21).

Так, обсяги постачання товарів/послуг, що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою відповідно до вимог п.211.1 ст.211 ПКУ згідно абз.4) п.3 розд.V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого Наказом №21 (далі – Порядок №21), відображаються в рядку 3 податкової декларації з ПДВ.

За нарахованими (сплаченими) платником податку сум ПДВ за операціями придбання або виготовлення товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг відповідно до п.198.1, п.198.3 ст.198 ПКУ виникає право на їх віднесення до податкового кредиту за наявності у відповідності до п.198.6 ст.198 ПКУ зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної, яке зберігається при застосуванні нульової ставки  у відповідності до ст.211 ПКУ.

Обсяги придбання (виготовлення , будівництва, спорудження, створення) з податком на додану вартість за основною ставкою, які відносяться до податкового кредиту, у відповідності до абз.1) п.4. розд.V Порядку №21, включаються до  рядка 10.1 податкової декларації з ПДВ.

Враховуючи вищезазначене, операції з виконання робіт з розробки програмного забезпечення інтерфейсів, технічної документації, встановлення обладнання, його використання, технічного обслуговування, контролю розподілення та споживання пального на митній території України, що здійснюються в рамках міжнародної технічної допомоги за проектом „Укриття”, за договором субпідряду з нерезидентом, який має акредитацію виконавця-нерезидента проекту „Укриття”, оподатковуватимуться у відповідності до ст.211 ПКУ за нульовою ставкою ПДВ за наявності у платника копії засвідченої печаткою ДСП „Чорнобильська АЕС” реєстраційної картки проекту та засвідченої підписом та печаткою ДСП „Чорнобильська АЕС” копії Контракту, а також обов’язкового внесення ДСП „Чорнобильська АЕС” платника до Інформаційного підтвердження №9. У відповідності до вимог Порядку №21 обсяги постачання товарів/послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою відповідно до вимог п.211.1 ст.211 ПКУ, відображаються в рядку 3 податкової декларації з ПДВ.

Нараховані (сплачені) платником суми податку на додану вартість за основною ставкою за операціями з виконання робіт в рамках проекту "Укриття", що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою у відповідності до ст.198, ст.211 ПКУ, відносяться до податкового кредиту та згідно вимог Порядку №21 відображаються у рядку 10.1 податкової декларації з ПДВ.

Оскільки положеннями ст.211 ПКУ не передбачено ведення окремого обліку та надання окремої податкової декларації з ПДВ по операціях з виконання робіт (послуг) в рамках проекту „Укриття”, суми податку, віднесені до податкового кредиту по зазначених операціях, приймають участь в обчисленні податкових зобов’язань за загальними правилами, встановленими ст.200 ПКУ.

Одночасно з цим повідомляємо, що у відповідності до п.211.3 ПКУ у разі порушення вимог щодо цільового використання зазначених у п.211.1 ст.211 ПКУ товарів або виконання робіт та постачання послуг платник податку зобов'язаний збільшити податкові зобов'язання за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму податку, що повинна бути сплачена в момент ввезення на митну територію України таких товарів або виконання робіт та постачання послуг на митній території України, а також сплатити пеню, нараховану на таку суму податку, виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на день збільшення податкового зобов'язання, та за період від дати ввезення на митну територію України таких товарів або виконання робіт і постачання послуг до дати збільшення податкових зобов'язань.