Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надання письмової податкової консультації по сплаті платежів за землекористування

, опубліковано 19 лютого 2016 о 14:48

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло лист від _____ № ____ щодо надання письмової податкової консультації по сплаті платежів за землекористування, у межах компетенції і повноважень та повідомляє наступне.

Податковим кодексом України (далі – Податковий кодекс), передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52 Податкового кодексу).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу).

Згідно з положеннями статті 52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи – органи доходів і зборів України у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади.

Основним документом, що регулює земельні відносини в Україні, є Земельний кодекс України (далі - Земельний кодекс), законом, який регулює оподаткування землі є Податковий кодекс України.

Відповідно статті 191 Податкового кодексу контролюючі органи – органи доходів і зборів виконують, зокрема, таку функцію, як здійснення адміністрування податків, зборів, платежів та контролю за своєчасністю подання платниками податків та платниками єдиного внеску передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів установлених цим кодексом.

Законом України від 28.12.2014 № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо податкової реформи» плату за землю, як складову податку на майно, включено до переліку місцевих податків.

Особливістю є те, що місцеві податки встановлюються рішеннями сільських, селищних та міських рад. При цьому плата за землю, є обов’язковою для встановлення місцевими радами.

_____ міською радою прийнято рішення від ____ № ____ Про внесення змін до рішення міської ради від _______ № ____ «Про місцеві податки і збори на території міста»

Пунктом 1.6. Додатка №2 «Ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку» передбачено, що плата за користування земельними ділянками, які використовуються юридичними і фізичними особами, в тому числі у разі переходу права власності на будівлі, споруди (їх частини), але право власності на які або право оренди яких в установленому законодавством порядку не оформлено, становить 3 відсотки від нормативної грошової оцінки земельних ділянок, за винятком земельних ділянок, ставка податку за які справляється у розмірі, визначеному пунктами 1.3 - 1.5 цього додатка.

Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним та Цивільним кодексами України, Законом України «Про оренду землі» (далі - Закон про оренду землі), іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Статтею 31 Закону про оренду землі визначено, що договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Згідно статті 33 Закону про оренду землі по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Орендодавець має право поновити  з дати закінчення попереднього договору.

Відповідно до вимог статей 286 та 288  Податкового кодексу підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, орендної плати за земельну ділянку - договір оренди.

У разі поновлення договору оренди землі з дати його закінчення, товариству необхідно протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним після набрання чинності додаткової угоди, надати до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з орендної плати за землю.

Крім того слід зазначити, що Рішенням ____ міської ради від ____ № ____ «Про затвердження нормативної грошової оцінки земель м. Дніпропетровська» затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста, яка вводиться в дію з 01.01.2016 року.

Таким чином, товариству необхідно отримати витяг про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти нерухомого майна та відповідно зазначеної ставки здійснити розрахунок податкового зобов’язання з земельного податку на 2016 рік.

Одночасно повідомляємо, що з 01.01.2016 введена нова форма податкової декларації з плати за землю, яка затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 №560.

Додаткова інформація:

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі.