Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи здійснюється коригування сум податкових зобов’язань та податкового кредиту в разі зменшення вартості отриманого товару від нерезидента України в порівнянні з вартістю, яка зазначена в митній декларації, по які відбулась сплата податку на додану вартість?

, опубліковано 11 лютого 2016 о 14:41

Податкова консультація – допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно – правого акта з питань адміністрування, нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (п.п.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Звертаємо увагу на те, що відповідно до п.52.2 ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Згідно п. 198.1 ст. 198 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені /нараховані у разі здійснення операцій з:

а) придбання  або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;

б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності);

в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України;

г) ввезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу.

Згідно з п. 201.12 ст. 201 ПКУ у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

Платник податку відносить до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у зв’язку з імпортом товарів, виходячи з їх митної вартості (Зазначена позиція викладена ДФС України в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (База податкових знань) за індексом 101.06)

Пунктом 198.6 ст. 198 ПКУ визначено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними/ розрахунками коригувань до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими  п. 201.11 ст. 201 ПКУ.

У відповідності п. 198.2 ст. 198 ПКУ для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 ПКУ.

Пунктом до п. 190.1 статті 190 ПКУ базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VІ зі змінами і доповненнями (далі – МКУ), з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

Відповідно до п. 187.8 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов`язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення.

Згідно положень ч. 1,7 ст. 269 МКУ за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу органу доходів і зборів відомості, зазначені в митній декларації, можуть бути змінені або митна декларація може бути відкликана. Порядок внесення змін до митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, їх відкликання та визнання недійсними визначається Кабінетом Міністрів України (визначено пунктами 33 - 38 Положення про митні декларації, затвердженого КМУ від 21 травня 2012 року №450, далі – Положення №450).

Відповідно п. 37 Положення №450 після завершення митного оформлення зміни до митної декларації можуть вноситися, зокрема шляхом заповнення та оформлення контролюючим органом аркуша коригування за формою згідно з додатком 4 Положення №450.

Враховуючи зазначене, підставою для коригування митної вартості імпортованих товарів, та відповідно суми податкового кредиту, сформованого за рахунок такого імпорту – є оформлений аркуш коригування до митної декларації та проведені розрахунки, пов’язані з його оформленням.

Пунктом 192.1 статті 192 ПКУ визначено, що якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних

Тобто, норми п. 192.1 ст. 192 ПКУ стосуються коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту, які підтверджуються складеними податковими накладними, що зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Враховуючи вищевикладене, нормами ст. 192 ПКУ не передбачено здійснення покупцем товару – резидентом України за зовнішньоекономічним контрактом коригування суми податкових зобов’язань та податкового кредиту у разі зменшення вартості отриманого товару від нерезидента України, у порівнянні з вартістю, яка зазначена в митній декларації, по якій раніше відбулась сплата податку на додану вартість.