Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо включення до додатку «ЗП» декларації з податку на прибуток за 2015 рік відсотків по розстрочених сумах авансових внесків

, опубліковано 14 січня 2016 о 09:16

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло звернення _____ щодо включення до додатку «ЗП» декларації з податку на прибуток за 2015 рік відсотків по розстрочених сумах авансових внесків та у відповідності до положень ст.52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Згідно з пунктом 57.1 статті 57 ПКУ, у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року, платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

У складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

На теперішній час чинною є форма податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за № 1415/27860. Додаток «ЗП» до декларації з податку на прибуток підприємств містить вичерпний перелік показників, які зменшують нараховану суму податку, а саме :

1.сума нарахованого щомісячного авансового внеску з податку на прибуток відповідно до пункту 57.1 статті 57 глави 4 розділу ІІ пункту 9 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ;

2. сума нарахованого та сплаченого податку на майно ( в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) відповідно до розділу ХІІ ПКУ щодо об’єктів нежитлової нерухомості;

3.сума нарахованих та сплачених авансових внесків у зв’язку із виплатою дивідендів (прирівняних до них платежів) у звітному (податковому) періоді. 

Розстроченням, відстроченням грошових зобов’язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру пені, визначеному пунктом 129.4 статті 129 ПКУ (п.100.1 ст.100 ПКУ).

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», що затверджений наказом Міністерства фінансів України  від 31.12.1999 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.01.2000 за №27/4248 визначено склад витрат платника податку (далі – ПСБО 16).

Так, нормами пункту 27 ПСБО 16  визначено, що до складу фінансових витрат відносяться витрати на проценти (за користування кредитами отриманими, за облігаціями випущеними, за фінансовою орендою тощо) та інші витрати підприємства, пов’язані із запозиченнями (крім фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 31 «Фінансові витрати».  

Отже, включення до показників додатку «ЗП» декларації з податку на прибуток підприємства процентів розрахованих на розстрочену суму грошових зобов’язань не передбачено.

Таким чином,  показники додатка «ЗП» податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 2015 рік  не передбачають зменшення податку на проценти по розстрочених, або відстрочених грошових зобов’язаннях.

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).