Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо сплати орендної плати за землю

, опубліковано 14 січня 2016 о 18:08

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло лист директора ____________ щодо сплати орендної плати за землю і повідомляє наступне.

Податковим кодексом України (далі – Податковий кодекс) передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу).

Згідно з положеннями статті 52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Основним документом, що регулює земельні відносини в Україні є Земельний кодекс України (далі - Земельний кодекс). Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються також Цивільним кодексом України, Законом України від 06.10.98 №161-XIV «Про оренду землі» (далі – Закон 161), законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Законом, який регулює оподаткування землі є Податковий кодекс України.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, як визначено пунктом 288.1 статті 288 Податкового кодексу, є договір оренди такої земельної ділянки.

Пунктом 288.3 статті 288 Податкового кодексу визначено, що об’єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем, відповідно до пункту 288.4 статті 288 Податкового кодексу.

Статтею 21 Закону № 161 встановлено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки.

За результатами судових процесів, Вищим адміністративним судом України прийнята ухвала від 11.12.2012 № К/9991/76012/11 щодо визнання рішення Криворізької міської ради від 14.05.10 № 3884 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу» нечинним.

Тобто, з 01.01.2014 нормативна грошова оцінка землі у м. Кривий Ріг не діє.

Рішенням Криворізької міської ради від 26.06.2013 № 2088 «Про ставки податку за земельні ділянки на території м. Кривого Рогу» затверджено та введено в дію з 01.01.2014 ставки податку за земельні ділянки на території міста, визначені відповідно до вимог п. 1 ст. 275 Податкового кодексу України як для міста обласного значення з чисельністю населення від 500 до 1000 тис. осіб.

Податковим кодексом України не передбачено мінімальний та максимальний розміри орендної плати за землю державної та комунальної власності, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Враховуючи вищевикладене, визначення розміру орендної плати за землю за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, є договірними відносинами між орендарем та орендодавцем.

Розглянувши надані документи слід зазначити, що додатковою угодою до договору оренди землі від _____.2005, яка зареєстрована ______.2010, термін дії договору оренди землі від 01.02.2005 № ____ та _____ подовжено на 5 років, тобто підприємство  протягом 5 років з дати державної реєстрації додаткових угод є платником орендної плати за землю у трикратному розмірі земельного податку, розрахованого відповідно вимог Податкового кодексу (за період 2014-2015 роки згідно статті 275 з урахуванням коефіцієнтів диференціації згідно рішень Криворізької міської ради), як це передбачено додатковими угодами до наданих копій договорів оренди землі.

Після закінчення строку дії договорів оренди землі з урахуванням додаткових угод, підприємство  відповідно вимог статті 206 Земельного кодексу України, а саме використання землі є платним, є платником земельного податку.

Додаткова інформація:

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі.