Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковуються податком на додану вартість операції з надання послуг(робіт) зі здійснення технічного нагляду під час будівництва на території України об’єкта архітектури або послуги з надання персоналу для здійснення такого технічного нагляду платником податку – резидентом України (українською компанією - субконсультантом) нерезиденту України?

, опубліковано 12 січня 2016 о 16:34

Згідно з пп."б" п.185.1 ст.185 ПКУ  об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ.

Статтею 186 ПКУ визначається місце постачання товарів та послуг. Правила визначення місця постачання послуг встановлені п.186.2, 186.3 та 186.4 ст.186 ПКУ.

Згідно з абз."в" п.п.186.2.2 п.186.2 ст.186 ПКУ місцем постачання інших послуг за місцезнаходженням нерухомого майна, в т.ч. що будується, є фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі що будується, для тих послуг, які пов'язані з нерухомим майном.

Якщо постачання таких послуг здійснюється на замовлення резидента України нерезидентом, або ж платником податку — резидентом, місцем постачання таких послуг буде митна територія України, і обсяг таких послуг підлягатиме оподаткуванню згідно з правилами, визначеними відповідними статтями ПКУ.

Згідно інформації, зазначеної в запиті, іноземна консультаційна компанія – виконавець, яку зареєстровано як суб’єкт господарювання за межами митної території України, надає інженерні послуги, пов’язані зі здійсненням технічного нагляду під час будівництва об’єкта архітектури в Україні, для замовника – резидента України та має намір залучити українську компанію – субконсультанта, персонал якої має всі потрібні українські дозволи та сертифікати для виконання технічного нагляду.

Тобто, виходячи зі змісту запиту, місцезнаходження об’єкта будівництва є митна територія України, замовник та компанія – субконсультант є резидентами України.

Стосовно визначення об’єкта оподаткування податком на додану вартість операцій з надання нерезиденту України послуг (робіт) зі здійснення технічного нагляду під час будівництва на території України об’єкта архітектури або послуг з надання персоналу для здійснення такого технічного нагляду платником податку – резидентом України (українською компанією -  субконсультантом), повідомляємо, що місце постачання таких послуг буде визначатись відповідно до абз."в" п.п.186.2.2 п.186.2 ст.186 ПКУ як фактичне місцезнаходження об’єкта архітектури в Україні, у зв’язку з чим дані операції, згідно п.185.1 ст.185, є об’єктом оподаткування та оподатковуються податком на додану вартість на загальних підставах.