Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи буде вважатися експортом операція вивезення платником податків на загальній системі оподаткування макаронних виробів власного виробництва до Придністров’я та чи підлягає така поставка оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою згідно ст.195 Податкового кодексу України?

, опубліковано 05 січня 2016 о 14:23

У відповідності до п.п.14.1.211 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) ввезення товарів на митну територію України, вивезення товарів за межі митної території України – це сукупність дій, пов'язаних із переміщенням товарів через митний кордон України у будь-який спосіб у відповідному напрямку, відповідно до Митного кодексу України від 13.03.2012 року №4495-VI (далі – МКУ).

Пунктом 5.3 ст.5 ПКУ передбачено, що інші терміни, які застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Згідно ст.82 МКУ експорт (остаточне вивезення) – це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення.

У відповідності до п.185.1 ст.185 ПКУ об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст.186 ПКУ, а також вивезення товарів за межі митної території України.

Відповідно п.187.1 ст.187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

У відповідності до п.п.195.1.1 п.195.1 ст.195 ПКУ вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту, у разі наявності оформленої відповідно до вимог митного законодавства митної декларації або документа, що засвідчує факт постачання послуг, підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою.

Таким чином, ставка оподаткування ПДВ операцій з вивезення за межі митної території України продукції власного виробництва – макаронних виробів, буде залежати від обраного платником митного режиму вивезення, який визначатиметься умовами укладених договорів. Операції ж з вивезення макаронних виробів у митному режимі експорту за наявності оформленої відповідно до вимог митного законодавства митної декларації у відповідності до п.п.195.1.1 п.195.1 ст.195 ПКУ оподатковуватимуться за нульовою ставкою.