Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковуються податком на додану вартість державні та інші платні послуги, що надає науково - дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України?

, опубліковано 30 листопада 2015 о 15:36

Згідно з пп. 197.1.18 п. 197.1 ст.197 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (далі – ПКУ) звільняються від оподаткування постачання державних платних послуг фізичним або юридичним особам органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги, обов'язковість отримання (надання) яких установлюється законодавством, включаючи плату за реєстрацію, видачу ліцензії, сертифікатів у вигляді зборів, державного мита тощо.

Отже, для застосування норм пп. 197.1.18 п.197.1 ст.197 ПКУ необхідне одночасне виконання таких вимог:

- послуги повинні надаватися органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги,

-  послуги повинні бути платними,

-  обов'язковість отримання (надання) таких послуг  установлюється законодавством,

-  кошти за надані послуги у повному обсязі повинні надходити до бюджету.

Перелік платних послуг, що надаються науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.2011 №804 «Деякі питання надання платних послуг науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції» (далі-Постанова №804).

Згідно з п.2 Постанови№804 вартість проведення судових експертиз та експертних досліджень, включених до переліку платних послуг, що надаються науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції, визначається відповідно до нормативної вартості однієї експертогодини, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.07.1996 №710 «Про затвердження Інструкції про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів досудового розслідування, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні порушення, та виплати державним спеціалізованим установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів».

Згідно ст.1 Закону України 25.02.1994 №4038-XII «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства.

Кримінальним процесуальним кодексом України від 13.04.2012 №4651-VI (далі – КПК) визначено, що експертиза проводиться за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді та суду, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання (ст.242 КПК).

Тобто, за вищенаведених умов, послуги судової експертизи в рамках кримінального провадження є обов’язковими.

Підстави для проведення судових експертиз у вирішенні  цивільних, господарських, адміністративних справ передбачені наступними нормами чинного законодавства.

Статтею 273 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-X (далі – КУАП) визначено, що експерт призначається органом (посадовою особою), у провадженні якого перебуває справа про адміністративне правопорушення, у разі коли виникає потреба в спеціальних знаннях. Цивільним процесуальним кодексом України від 18.03.2004 №1618-IV (далі – ЦПК) передбачено, що для з’ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі (ст.143 ЦПК). Господарським процесуальним  кодексом  України (далі – ГПК) передбачено проведення судової експертизи для роз’яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань (ст.41 ГПК), а Кодексом адміністративного судочинства України від 06.07.2005 №2747-IV (далі-КАС) – для з’ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо (ст.81 КАС).

Виходячи з викладеного, обов’язковість проведення судової експертизи при  вирішенні  цивільних, господарських, адміністративних справ виникає  за наявності підстав, визначених КУАП, ЦПК, ГПК, КАС.

Отже, платні послуги, які надаються науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, кошти за які у повному обсязі надходять до бюджету та обов’язковість  отримання яких передбачена чинним законодавством України, звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Враховуючи вищенаведене, з переліку платних послуг, що зазначені в листі Дніпропетровського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України від 11.11.2015 №06/12-06/5416, виходячи з положень чинного законодавства, звільняються від оподаткування податком на додану вартість наступні послуги:

- проведення судових експертиз, обстежень і досліджень у кримінальному провадженні на замовлення підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, виправданого, їх захисників, законного представника (передбачено КПК),

-  проведення судових експертиз у цивільних та господарських справах, а також справах адміністративної юрисдикції (передбачено ЦПК, ГПК, КУАП, КАС).

Разом з цим, чинним законодавством України не передбачено обов’язковість проведення:

-  дослідних експертних досліджень із застосуванням засобів і методів судової експертизи на замовлення фізичних чи юридичних осіб, результати яких оформлюються як висновки експертних досліджень, надання консультацій, що потребують спеціальних знань,

-  проведення навчання (стажування) фахівців, які не є працівниками державних спеціалізованих установ, з метою присвоєння (підтвердження) кваліфікації судового експерта у порядку, встановленому Законом України «Про судову експертизу»,

у зв’язку з чим  зазначені операції оподатковуються податком на додану вартість на загальних підставах.