Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надання роз’яснення про можливість погашення платником єдиного податку – юридичною особою власних векселів, емітованих в погашення заборгованості під час перебування на загальній системі оподаткування

, опубліковано 24 листопада 2015 о 12:42

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло лист від 03.11.2015 № 03/11 щодо надання роз’яснення про можливість погашення платником єдиного податку – юридичною особою власних векселів, емітованих в погашення заборгованості під час перебування на загальній системі оподаткування, та у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Відповідно до п. 2 частини п’ятої ст. 3 Закону України від 23.02.2006 № 3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 3480) вексель відноситься до боргових цінних паперів.

Вексель - цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю) (частина перша ст. 14 Закону № 3480).

Статтею 4 Закону України від 05.04.2001 № 2374-III «Про обіг векселів в Україні» зі змінами та доповненнями передбачено, що видавати переказні і прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги, за виключенням фінансових банківських векселів, векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та фінансових казначейських векселів.

Умова щодо проведення розрахунків із застосуванням векселів обов’язково відображається у відповідному договорі, який укладається в письмовій формі. У разі видачі (передачі) векселя відповідно до договору припиняються грошові зобов’язання щодо платежу за цим договором та виникають грошові зобов’язання щодо платежу за векселем.

Відповідно до п.291.4 ст.291 ПКУ суб’єктами господарювання, які мають право застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, є зокрема,  для третьої групи - юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 000 000 гривень.

Пунктом 291.6 ст. 291 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Відповідно до п.п.292.11.6 п.292.11 ст.292 ПКУ до складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються, суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ, вартість яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств.

Згідно з п.п.296.1.3 п.296.1 п.296 платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2, 44.3 статті 44 цього Кодексу.

Положеннями п.292.14 ст.292 ПКУ встановлено, що для цілей оподаткування єдиним податком та для надання права суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування здійснюється визначення тільки отриманого доходу.

Тобто, погашення власних векселів, емітованих у період перебування на загальній системі оподаткування, не впливає на доход платника і, відповідно, на об’єкт оподаткування єдиним податком.   

Враховуючи вищезазначене, юридична особа – платник єдиного податку, має право погасити власні векселі і перебувати на спрощеній системі оподаткування за умови, що в подальшому розрахунки за товари (роботи, послуги)  здійснюються тільки у грошовій формі.

Додаткова інформація:

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі.