Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надання роз’яснення по сплаті земельного податку при оренді приміщень (нерухомого майна) у бюджетної установи - Комунального закладу освіти

, опубліковано 24 листопада 2015 о 12:39

Головне управління  ДФС у Дніпропетровській області розглянуло лист від ____ № __ щодо надання роз’яснення по сплаті земельного податку при оренді приміщень (нерухомого майна) у бюджетної установи - Комунального закладу освіти, і повідомляє наступне.

Податковим кодексом України від 02.12.10 № 2755-VІ (далі – Податковий кодекс), передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52 Податкового кодексу).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу).

Згідно з положеннями статті 52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи – органи доходів і зборів України у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади.

Статтею 1 Податкового кодексу України встановлено, що Податковий кодекс   України   регулює  відносини,   що   виникають  у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Статтею 5 Податкового кодексу визначено, що поняття, правила та положення, установлені цим Кодексом та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею 1 цього Кодексу. У разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням цього Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення цього Кодексу.

Основним документом, що регулює земельні відносини в Україні є Земельний кодекс України від 25.10.01 № 2768-ІІІ (далі - Земельний кодекс). Законом, який регулює оподаткування землі є Податковий кодекс України від 02.12.10 №2755-VІ.

Майно комунального закладу ___ Дніпропетровської обласної ради, з яким ТОВ ___ уклала договір безоплатного користування об’єктом нерухомості (приміщення харчоблоку), є комунальним майном. 

Правовідносини оренди об’єктів нерухомості комунальної форми власності територіальної громади регулюються Цивільним кодексом України від 16.01.03 № 435-ІV (далі - Цивільний кодекс), Господарським кодексом України від 16.01.03 № 436-ІV (далі - Господарський кодекс), Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 № 2669-ХІІ та рішеннями Криворізької міської ради.

Відповідно до ст. 287 Господарського кодексу орендодавцями щодо державного та комунального майна є, зокрема:

- органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим або місцевими радами управляти майном, - відповідно щодо майна, яке належить Автономній Республіці Крим або є у комунальній власності;

- державні (комунальні) підприємства, установи та організації - щодо нерухомого майна, загальна площа якого не перевищує 200 квадратних метрів на одне підприємство, установу, організацію, та іншого окремого індивідуально визначеного майна, якщо інше не передбачено законом.

Договір безоплатного користування майном у діючому Цивільному кодексі  дістав назву «позичка».

Так, згідно з нормою ст. 827 Цивільного кодексу за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

Слід зазначити, що річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки (п.1 ст. 179 Цивільного кодексу).

Пунктом 3 ст. 827 Цивільного кодексу встановлено, що до договору позички застосовуються положення глави 58 цього Кодексу, яка регламентує найм (оренду). А договір позички будівлі, іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у формі, яка визначена відповідно до статті 793 цього Кодексу (п.3 ст.828).

Таким чином, Цивільним кодексом до договору позички, або безоплатного користування майном, застосовуються положення, що регламентують норми договору найму (оренди) майна.

Статтею 793 визначено, що договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню.

Право користування нерухомим майном, яке виникає на підставі договору найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки, підлягає державній реєстрації відповідно до закону (п. 1 ст. 794 Цивільного кодексу).

Крім того, слід зазначити, відповідно до норми ст. 796 Цивільного кодексу одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки у договорі не визначений, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.

Крім того, статтею 797 Цивільного кодексу визначено, що плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Статтею 206 Земельного кодексу України визначено, що використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка.

Податковим кодексом врегульовано питання користування пільгами по  сплаті земельного податку.

Відповідно до вимог п.284.1 ст. 284 Податкового кодексу Верховна Рада Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

Також, відповідно до п.282.1 ст.282 Податкового кодексу (із змінами внесеними  Законом України від 17.07.2015  № 654-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу…», які набрали чинності з 01.09.2015 року) встановлено, що від сплати земельного податку звільняються, зокрема, дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів {п.п. 282.1.4).

Згідно з п. 284.3 ст. 284 Податкового кодексу якщо платники земельного податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

Відповідно до п. 287.7 ст. 287 Податкового кодексу, у разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами, податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин).
Отже, юридичні особи, які користуються пільгами з земельного податку, та надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, земельний податок за площі, надані в оренду, сплачують на загальних підставах з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель, споруд (їх частин).

Враховуючи вищезазначене, комунальний заклад ____ зобов’язаний нараховувати та сплачувати земельний податок за площу земельної ділянки, на якій розташована будівля (її частина), що надана у користування товариству, яке в свою чергу, повинно буде відшкодовувати комунальному закладу суму витрат по сплаті земельного податку, якщо це буде передбачено договором.

Додаткова інформація:

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі.