Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції постачання послуг з надання персоналу нерезиденту за межами митної території України? Чи підлягає обов’язковій реєстрації платником податку на додану вартість суб’єкт господарювання, яким досягнуто оборот більше 1 000 000 гривень за операціями надання персоналу нерезиденту за межами митної території України?

, опубліковано 13 листопада 2015 о 15:17

Пунктом 185.1 ст.185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI (далі - ПКУ) визначено, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ.

Згідно з пп.”г” п.186.3 ст.186 ПКУ місцем постачання послуг з надання персоналу, у тому числі якщо персонал працює за місцем здійснення діяльності покупця, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Отже, здійснення платником ПДВ послуг з надання нерезиденту персоналу за межами митної території України не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Стосовно необхідності реєстрації платником ПДВ при здійсненні послуг з надання персоналу за межами митної території України при досягненні обороту  1 000 000 гривень, повідомляємо наступне.

Відповідно до п.181.1 ст.181 ПКУ у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст.183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Згідно із розділами V та ХХ ПКУ до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Враховуючи вищезазначене, при досягненні обороту 1 000 000 гривень у разі здійснення суб’єктом господарювання послуг надання персоналу за межами митної території України, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, реєстрація платником ПДВ не є обов’язковою.

Зазначені позиції викладені ДФС України в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (База податкових знань) за індексами 101.01.02, 101.04.