Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок реалізації права платника на звільнення від оподаткування з податку на додану вартість та митних платежів і зборів при постачанні обладнання Міжнародному благодійному фонду в рамках виконання міжнародного договору?

, опубліковано 04 листопада 2015 о 09:38

Платник здійснює постачання обладнання Міжнародному благодійному фонду в рамках виконання Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво від 07 травня 1992 року.

Порядок та умови надання податкових консультацій визначено Главою 3 Податкового кодексу України від 02.10.2012 №2755-VI (із змінами та доповненнями), далі – ПКУ.

Відповідно п. 52.5 ст. 52 ПКУ контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з питань, що належать до їх компетенції.

Податкова пільга – це використання платниками певних можливостей, які надала їм держава для зменшення розміру податку.

Порядок застосування податкових пільг (звільнення від оподаткування) платниками податків щодо сплати ПДВ, митних та інших платежів аналогічного характеру визначені Податковим кодексом України та Митним кодексом України від 13.03.2012 №4495-VI із змінами та доповненнями (далі – МКУ).

Згідно з п.3.2 ст.3 ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Особливості реалізації права на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України в рамках реалізації проектів (програм) визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 №153 «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» (із змінами і доповненнями), якою затверджено Порядок залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги (далі – Порядок). Зазначеним Порядком визначені наступні поняття:

бенефіціар - центральний орган виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласна, Київська, Севастопольська міська держадміністрація, до компетенції яких належить реалізація державної політики у відповідній галузі чи регіоні, де передбачається впровадження проекту (програми), що заінтересована в результатах виконання проекту (програми);

донор - іноземна держава, уряд та уповноважені урядом іноземної держави органи, іноземний муніципальний орган або міжнародна організація, що надають міжнародну технічну допомогу відповідно до міжнародних договорів України;

реципієнт - резидент (фізична або юридична особа), який безпосередньо одержує міжнародну технічну допомогу згідно з проектом (програмою);

виконавець - будь-яка особа (резидент або нерезидент), що має письмову угоду з донором або уповноваженою донором особою та забезпечує реалізацію проекту (програми).

Згідно п.12 Порядку, державна реєстрація проектів (програм) є підставою для акредитації їх виконавців, а також реалізації права на одержання відповідних пільг, привілеїв, імунітетів, передбачених законодавством та міжнародними договорами України.

Пунктом 14 Порядку визначено повний перелік документів, необхідних для подачі до Мінекономрозвитку для державної реєстрації проектів (програм) реципієнтом (реципієнтами) та донором або уповноваженою донором особою для державної реєстрації проектів, зокрема:

1) клопотання про державну реєстрацію проекту (програми), яке містить відомості про:

донора (назва, юридична адреса, адреса в Україні уповноваженого донором органу, ім'я, прізвище, посада координатора робіт);

виконавця (назва, юридична адреса, адреса в Україні, ім'я, прізвище, посада координатора робіт і за наявності - код згідно з ЄДРПОУ (Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України) або ДРФО (Державний реєстр фізичних осіб - платників податків);

реципієнта (назва, юридична адреса, ім'я, прізвище, посада відповідальної особи і за наявності - код згідно з ЄДРПОУ або ДРФО);

бенефіціара (назва, юридична адреса, ім'я, прізвище, посада відповідальної особи);

До клопотання обов'язково вноситься номер проекту (програми), визначений донором;

2) засвідчену донором копію контракту, укладеного між донором і виконавцем, або його частини, в якій визначено цілі, завдання проекту (програми), види та обсяги міжнародної технічної допомоги, яка надається для цілей проекту (програми), кошторисну вартість, строк та етапи реалізації проекту (програми), лист від бенефіціара про підтримку і заінтересованість у результатах проекту (програми) та згоду на провадження діяльності, зазначеної у контракті;

21) засвідчений донором або виконавцем та погоджений бенефіціаром план закупівлі товарів, робіт і послуг, що придбаваються за кошти міжнародної технічної допомоги (далі - план закупівлі), у двох примірниках, що складається за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку (у разі виникнення необхідності в реалізації права на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України);

3) документ (меморандум, заява про наміри, план діяльності, технічне завдання, партнерська угода тощо), який підтверджує узгодження цілей, завдань, діяльності за проектом (програмою) між донором або виконавцем і реципієнтом (бенефіціаром).

Порядок ведення єдиного реєстру проектів, що реалізуються в Україні з використанням ресурсів міжнародних фінансових організацій та міжнародної технічної допомоги, визначений та затверджений наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 03.12.2012 №1378, зареєстрованим в Мін'юсті 25.12.2012 за №2165/22477, в якому зокрема визначено порядок оформлення реєстраційної картки проекту (програми).

Крім того, листом Державної податкової служби України від 27.09.2012 №4526/0/71-12/12-1017 «Щодо інформаційних довідок» надані роз’яснення деяких питань щодо звільнення від сплати податку на додану вартість операцій із закупівлі товарів, робіт та послуг на митній території у рамках проектів міжнародної технічної допомоги відповідно до міжнародних договорів України, в тому числі порядку оформлення документів, необхідних для підтвердження права застосування пільгового режиму оподаткування операцій з постачання товарів (послуг), які поставляються в рамках контрактів, укладених на виконання міжнародних договорів України.

Зокрема, реалізація права на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України, здійснюється на підставі:

- реєстраційної картки проекту (програми) міжнародної технічної допомоги (МТД), що видається Мінекономрозвитку та

- плану закупівлі товарів, робіт і послуг, що придбаваються за кошти МТД в рамках проекту (програми) МТД, засвідченого донором або виконавцем та погодженого бенефіціаром, який подається до Мінекономрозвитку (далі - план закупівлі).

У реєстраційній картці проекту (програми) МТД робиться запис, який містить:

1) посилання на статтю міжнародного договору України щодо передбачених пільг;

2) підтвердження наявності плану закупівлі;

3) зазначення адреси офіційного сайту Мінекономрозвитку, за якою розміщено такий план закупівлі та перелік організацій-виконавців, які заявили право на податкові пільги.

У разі якщо, у реєстраційній картці проекту (програми) МТД буде зроблено такий запис, це означатиме, що в рамках проекту (програми) МТД донором заявлено право на отримання податкових пільг, передбачених податковим законодавством України. Таким чином, в рамках такого проекту (програми) МТД товари, роботи та послуги, що закуповуються виконавцем проекту за рахунок МТД, відвантажуються (виконуються, постачаються) безсплати ПДВ.

Неподання плану закупівлі за проектом розглядатиметься, як відсутність необхідності в реалізації донором права на податкові пільги при реалізації такого проекту міжнародної технічної допомоги, про що у реєстраційній картці цього проекту буде зроблено відповідну відмітку.

У разі, якщо у реєстраційній картці проекту (програми) МТД буде зроблено одну з нижчезгаданих відміток про те, що:

1) податкові пільги за операціями, які здійснюються на митній території України, міжнародним договором не передбачені

або

2) план закупівлі не подано (необхідність в реалізації права на податкові пільги не заявлено),

це означатиме, що в рамках проекту (програми) МТД податкові пільги відсутні або донором не заявлено необхідність в реалізації права на податкові пільги. Таким чином, в рамках такого проекту товари, роботи та послуги, що закуповуються виконавцем проекту 2 за рахунок МТД, відвантажуються (виконуються, постачаються) зі сплатою ПДВ.

Платник податку (продавець) зберігає у справі:

1) копію реєстраційної картки проекту, в рамках якого здійснено закупівлю товарів, робіт, послуг, засвідченої печаткою донора або виконавця проекту;

2) копію плану закупівлі, засвідченої печаткою донора або виконавця проекту;

3) копію контракту на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг, засвідченої підписом та печаткою виконавця проекту (у контракті зазначається, що закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється коштом проекту міжнародної технічної допомоги та відповідає категорії (типу) товарів, робіт і послуг, зазначених у плані закупівлі).

Програми техніко-економічної та гуманітарної допомоги України від Уряду США здійснюються американськими організаціями на підставі Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво від 07 травня 1992 року (далі – Угода).

Згідно довідника інших податкових пільг 75/2, затвердженого Головою Державної фіскальної служби України, код пільги по податку на додану вартість по відповідній Угоді - 14010049.

Таким чином, Міжнародний благодійний фонд має право на податкові пільги, так як є виконавцем проекту «Партнерство заради інновацій «Розвиток сімейних ферм, об’єднаних в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи» згідно договору з Агентством США з міжнародного розвитку та Угоди, що підтверджується копією реєстраційної картки проекту (програми).

Згідно пункту (а) ст.1 Угоди товари, поставки та інше майно, що надається або використовується у зв‘язку з програмами допомоги Сполучених Штатів, можуть імпортуватися, експортуватися або використовуватися в Україні із звільненням від будь-яких тарифів, зборів, мит, податків на імпорт та інших аналогічних податків або зборів, що накладаються Україною або будь-якою її організацією.

Відповідно до п.197.11 ст.197 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України майна як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України «Про гуманітарну допомогу».

Тобто, товари, роботи, послуги та майно, що використовуються для виконання програм техніко-економічної та гуманітарної допомоги Україні від Уряду США як при перетині ними митного кордону України, так і при подальшому їх використанні іншими особами, якщо таке використання передбачено безпосередньо програмами, звільняються від оподаткування ПДВ.

При здійсненні вказаних операцій платник податку складає в установленому порядку податкову накладну щодо відвантаження товарів (робіт, послуг) з поміткою «Без ПДВ». У податковій накладній вказується підстава для звільнення (Угода або відповідна програма).

Враховуючи вищенаведене, платник може реалізувати право на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України у разі оформлення належним чином документів, наведених вище, що підтверджують право на постачання товарів, робіт та послуг платником податку (продавцем) в рамках проекту (програми) МТД.

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість регламентується наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966 зі змінами та доповненнями(далі – Порядок N 966).

Згідно п. 3 Розділу V Порядку №966 - у рядку 5 Розділу І «Податкові зобов’язання» податкової звітності з ПДВ вказується обсяг операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування відповідно до статті 197 розділу V Кодексу, тимчасово звільнених від оподаткування відповідно до підрозділу 2 розділу XX Кодексу та звільнених відповідно до міжнародних договорів (угод).

При цьому, у разі заповнення рядка 5 декларації з податку на додану вартість платниками у складі пакету звітності обов’язково подається як додаток довідка (Додаток 6).

Що стосується порядку звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, майна, що ввозяться в рамках міжнародних договорів повідомляємо наступне.

 Відповідно до ч. 1 ст. 281 МКУ допускається встановлення тарифних пільг (тарифних преференцій) щодо ставок Митного тарифу України у вигляді звільнення від оподаткування ввізним митом, зниження ставок ввізного мита або встановлення тарифних квот відповідно до законодавства України та для ввезення товарів, що походять з держав, з якими укладено відповідні міжнародні договори.

Статтею 282 МКУ передбачено звільнення товарів, документів, устаткування, матеріалів від оподаткування митом (податкові пільги).

Здійснюючи державну митну справу, органи доходів і зборів виконують забезпечення правильного застосування, неухильного дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства України з питань державної митної справи; забезпечення виконання зобов'язань, передбачених міжнародними договорами України з питань державної митної справи, укладеними відповідно до закону.

Згідно п. 2 ст. 21 Глави 3 МКУ консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи надаються митницями за місцем розташування підприємств (за місцем проживання або тимчасового перебування громадян) або центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, в усній, письмовій або, за бажанням заінтересованої особи, електронній формі у строк, що не перевищує 30 календарних днів, наступних за днем отримання відповідного звернення. Консультації в письмовій формі надаються у вигляді рішень органів доходів і зборів.

У зв’язку з чим, задля отримання детального роз’яснення з питання  звільнення товарів, що переміщуються через митний кордон України в рамках виконання міжнародних договорів, від оподаткування митом та переліку документів необхідних для пільгового оформлення на митниці пропонуємо звернутися до митниці за місцем розташування підприємства.