Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надання консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства

, опубліковано 04 листопада 2015 о 09:35

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло звернення від 09.10.2015 _____ щодо надання консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства та у відповідності до положень статті 52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

У зв’язку з тим, що в листі підприємства не зазначено іншого, вважаємо, що оренда є оперативною.

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01.01.2015, розділ ІІІ «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України (далі - ПКУ) викладено у новій редакції.

Пунктом 44.2 статті 44 ПКУ передбачено, що для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ, що визначено підпунктом 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 ПКУ. Коригування в обов’язковому порядку здійснюється тими платниками, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 мільйонів гривень.

Порядок розрахунку амортизації основних засобів або нематеріальних активів для визначення об'єкта оподаткування викладено у статті 138 ПКУ.

Так, відповідно до підпункту 138.3.1 пункту 138.3 статті 138 ПКУ визначено, що розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, встановлених підпунктом 14.1.138 пункту 14.1 статті 14 розділу I цього Кодексу, підпунктами 138.3.2 - 138.3.4 цього пункту. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, крім «виробничого» методу.

Мінімально допустимі строки амортизації основних засобів  у розрізі груп наведені у підпункті 138.3.3 пункту 138.3 статті 138 ПКУ.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи (далі - основні засоби), а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності викладені у Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» (далі – П(С)БО 7), що затверджений наказом Міністерства фінансів України 27.04.2000 №92 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.05.2000 за №288/4509.

Пунктом 26 П(С)БО 7 визначені методи амортизації  основних засобів, які застосовуються  СГ під час ведення бухгалтерському обліку.

Одночасно, нормами пункту 11 підрозділу 4 розділу XX Перехідних положень ПКУ передбачено, що при розрахунку амортизації основних засобів та нематеріальних активів відповідно до пункту 138.3 статті 138 ПКУ балансова вартість основних засобів та нематеріальних активів станом на 1 січня 2015 року має дорівнювати балансовій вартості таких активів, що визначена станом на 31 грудня 2014 року відповідно до статей 144 – 146 та 148 розділу III ПКУ у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року.

З огляду на це, якщо станом на 31.12.2014 об’єкт амортизації віднесено  до 5 групи основних засобів, то і у 2015 році амортизація буде нараховуватися у складі цієї групи без зміни залишку строку корисного використання.

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», що затверджений наказом Міністерства фінансів України  від 31.12.1999 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.01.2000 за №27/4248 визначено склад витрат платника податку

Так, нормами ПСБО 16  визначено, що до складу витрат  в залежності від напрямку їх понесення включаються витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, операційну оренду основних засобів інших необоротних активів.

Таким чином, якщо умовами договору оренди у 2015 році передбачено, що витрати на утримання орендованого транспортного засобу в робочому стані (проведення технічного огляду, обслуговування, ремонту тощо) покладено на орендаря, то у бухгалтерському обліку СГ має право на формування таких витрат в залежності від напрямку використання транспортного засобу, окрема група основних засобів утворена за рахунок ремонтних витрат  у 2015 році  формуватися не буде.

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункт 14.1 стаття 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).