Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо правомірності формування у 2015 році витрат за рахунок відображення у їх складі від’ємного значення курсових різниць, відсотків за користування кредитними коштами

, опубліковано 04 листопада 2015 о 09:34

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло звернення від 15.10.2015 _____ щодо правомірності  формування у 2015 році витрат за рахунок відображення у їх складі від’ємного значення курсових різниць, відсотків за користування кредитними коштами, та у відповідності до положень статті 52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01.01.2015, розділ ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ викладено у новій редакції.

Згідно з пунктом 44.1 статті 44 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Пунктом 44.2 статті 44 ПКУ передбачено, що для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Порядок розрахунку об’єкта оподаткування з податку на прибуток викладено в статті 134 ПКУ, згідно якої оподатковується прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III ПКУ (підприємства, у яких річний дохід від будь-якої діяльності за останній річний звітний період не перевищує двадцяти мільйонів гривень мають право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату).

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття в фінансовій звітності викладені у Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку №16 «Витрати», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 №318 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 19.01.2000 за №27/4248 (далі – П(С)БО №16).

Витрати підприємства відповідно до П(С)БО №16 класифікуються як: собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), витрати, пов’язані з операційною діяльністю (які не включаються до собівартості), фінансові витрати, втрати від участі в капіталі, інші витрати.

Відповідно до пункту 27 П(С)БО №16 до фінансових витрат відносяться витрати на проценти за користування отриманими кредитами (крім фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційних активів).

Проте, в листі підприємства не визначено, які саме витрати пов’язані з введенням в експлуатацію нового активу (швацького цеху). У випадку створення кваліфікаційного активу (придбання, будівництво, створення, виробництво об’єкту основних засобів тощо) та капіталізації фінансових витрат нараховані відсотки по кредиту до складу витрат не включаються .

Таким чином, нормами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку передбачено формування витрат за рахунок нарахованих відсотків за користування кредитними коштами, але остаточне роз’яснення з приводу формування витрат за рахунок нарахованих процентів за кредитами можливо надати після деталізації здійсненої господарської операції.

Одночасно слід зазначити, при формування об’єкту оподаткування за 2015 рік необхідно врахувати вимоги статті 140 ПКУ якою встановлено обмеження щодо впливу на об’єкт оподаткування з податку на прибуток процентів за кредитами, отриманими від нерезидента та вимоги статті 141 ПКУ в частині оподаткування доходів отриманих нерезидентом із джерелом походження  з України.

Щодо формування витрат за рахунок від’ємного значення курсових різниць слід зазначити наступне.

Відповідно до пункту 29 П(С)БО №16 до складу інших витрат підприємства відносяться витрати, які виникають під час діяльності (крім фінансових витрат), але не пов’язані безпосередньо з виробництвом та або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). До таких  витрат належать і витрати від неопераційних курсових різниць.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №21 «Вплив змін валютних курсів», затверджений наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2000 №193 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 17.08.2000 за №515/4736, визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про операції в іноземних валютах та відображення показників статей фінансової звітності господарських одиниць за межами України в грошовій одиниці України (далі – П(С)БО №21).

На кожну дату балансу монетарні статті в іноземній валюті відображаються з врахуванням валютного курсу на кінець дня дати балансу (пункт 7 П(С)БО №21).

Датою балансу є дата, на яку складений баланс підприємства, а саме . кінець останнього дня звітного періоду.

Отже, курсові різниці, які виникли внаслідок перерахування монетарних статей, пов’язаних з фінансовою діяльністю підприємства, відносяться до складу інших витрат та перераховуються на кожну дату балансу.

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункт 14.1 стаття 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).