Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок заповнення «Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (Додаток 4 до декларації з ПДВ)»?

, опубліковано 23 жовтня 2015 о 10:01

В рамках системи електронного адміністрування податку на додану вартість (далі – СЕА) для платників податку передбачено механізм повернення суми коштів з електронного рахунку платника, відкритого в Казначействі для роботи СЕА (далі – електронний рахунок), до бюджету чи на його поточний рахунок.

Відповідно до підпункту 200¹.6 статті 200¹ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс)  у разі, якщо на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість сума коштів на електронному рахунку платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої декларації (далі – зайво зараховані кошти), платник податку має право подати до контролюючого органу у складі такої податкової декларації заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню :

а) або до бюджету в рахунок сплати податкових зобов’язань з податку;

б) або на поточний рахунок такого платника, реквізити якого платник зазначає у заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених податкових зобов’язань з податку.

Відповідно п. 21¹ Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 року №569 (далі - Постанова №569) заява про перерахування зайво зарахованих коштів з електронного рахунку до бюджету на поточний рахунок такого платника податку подається до контролюючого органу у складі податкової звітності з податку на додану вартість.

Для перерахування до бюджету /на поточний рахунок таких коштів платник податку повинен заповнити додаток 4 до податкової декларації з податку на додану вартість «Заява про повернення суми повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (Д4)». При цьому, в обов’язковому порядку у додатку 4 зазначаються відомості щодо суми коштів на електронному рахунку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету/ поточний рахунок.

Для перерахування коштів, що перевищують суму ПДВ, яка підлягає перерахуванню в бюджет та/або поточний рахунок, платник заповнює розділ 2 Додатку 4 та заповнює словами суму спрямування платником коштів в межах ліміту (реєстраційної суми в СЕА).

Зокрема,

- у разі бажання платника перерахувати кошти до бюджету в рахунок податкових зобов’язань з ПДВ (наявність в ІКПП боргу, розстрочених сум, донарахованих сум тощо) платником  заповнюється поле 1.

- у разі бажання платника перерахувати кошти на власний рахунок відкритий в установі банку, платником заповнюється поле 2. При цьому обов’язковим є заповнення реквізитів – номеру рахунку, МФО та назва банку.

Якщо платник податку при складанні додатку 4 (Д4) допустив помилку в цифрових показниках, то уточнюючий розрахунок для виправлення такої помилки не подається. Зайво зараховані кошти можуть бути перераховані до бюджету/на поточний рахунок платника лише у випадку відображення правильних показників у додатку 4 (Д4), який подається у складі декларації за звітний період (за умови на момент подання такої декларації наявності на електронному рахунку платника зайво зарахованих коштів).