Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо правомірності подання податкової декларації з податку на прибуток за І квартал, півріччя та три квартали 2015 року у разі отримання підприємством збитків

, опубліковано 06 жовтня 2015 о 10:14

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло звернення ________________ від 01.09.2015 №2636 щодо правомірності  подання податкової декларації з податку на прибуток за І квартал, півріччя та три квартали 2015 року у разі отримання підприємством збитків та у відповідності до положень ст.52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (із змінами та доповненнями), далі – ПКУ, у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Верховною Радою України 17 липня 2015 року прийнято Закон України за №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо оподаткування неприбуткових установ» (далі - Закон №652), який набрав чинності 13.08.2015.

Так, згідно положень Закону №652,  п.57.1 ст.57 ПКУ доповнено абзацом такого змісту:

Платник податку, який за підсумками першого кварталу (півріччя, трьох кварталів) звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал (півріччя, трьох кварталів) звітного (податкового) року та не сплачувати авансові внески: за підсумками першого кварталу - з червня - грудня звітного (податкового) року та січня - травня наступного звітного (податкового) року; за півріччя - з вересня - грудня звітного (податкового) року та січня - травня наступного звітного (податкового) року; за три квартали - з грудня звітного (податкового) року та січня - травня наступного звітного (податкового) року. Податкові зобов’язання визначаються на підставі поданих податкових декларацій.

Відповідно норм ст.58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Це означає, що дія закону та іншого нормативно-правовового акта не може поширюватись на правовідносини, які виникли та закінчились до набрання чинності цим законом або іншим нормативно-правовим актом.

Таким чином, платник податку на прибуток, який за підсумками першого кварталу та півріччя 2015 року не отримав прибуток або отримав збиток, не має права подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал та півріччя 2015 року.

Платник податку на прибуток, який за підсумками трьох кварталів звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, може скористатись правом подати податкову декларацію та фінансову звітність за три квартали звітного (податкового) року та не сплачувати авансові внески: за три квартали - з грудня звітного (податкового) року та січня - травня наступного звітного (податкового) року.

Слід зазначити, що  Законом України від 28 грудня 2014 року № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», далі - Закон, викладено розділ ІІІ «Податок на прибуток підприємства» в новій редакції та передбачено розраховувати об’єкт оподаткування податком на прибуток на підставі даних бухгалтерського обліку шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності, на різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат до оподаткування відповідно до положень Кодексу.

З метою реалізації вимог Закону Державною фіскальною службою України розроблено проект уніфікованої форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

До затвердження нової форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств, ДФС України листом від 29.07.2015 №27719/7/99-99-19-02-01-17 «Про подання податкової звітності з податку на прибуток за півріччя 2015 року» рекомендовано платникам податку на прибуток відображати об’єкти оподаткування та податкової зобов’язання з податку на прибуток за звітний період - півріччя 2015 року - у чинній на теперішній час формі податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів від 30.12.2013 № 872.

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).