Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо практичного застосування положень підпункту ґ п.п 14.1.11 п.14.1 ст. Податкового кодексу України

, опубліковано 11 вересня 2015 о 12:06

Відповідно до вимог абз. ж) пп. 14.1.10 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України безнадійною заборгованістю є, зокрема, заборгованість, стягнення якої стало неможливим у зв’язку з дією обставин непереборної сили, стихійного лиха (форс-мажорних обставин), підтверджених у порядку, передбаченому законодавством.

Статтею 218 Господарського кодексу України передбачено, що у разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов'язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов'язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.

Відповідно до вимог статті 10 Закону України від 02.09.2014 № 1669‑VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» протягом терміну дії цього Закону єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення антитерористичної операції, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов'язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України.

Виходячи з наведених законодавчих норм, заборгованість суб’єктів господарювання, які зареєстровані у зоні проведення антитерористичної операції перед платником є для останнього безнадійною заборгованістю, за умови наявності відповідного сертифікату Торгово-промислової палати України.