Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо роз’яснення що у контексті п.4 розділу 6 Договору про визнання електронних документів слугує податковому органу правовою підставою для його одностороннього припинення: «місце реєстрації» чи «місце знаходження» платника податків

, опубліковано 10 вересня 2015 о 12:02

ГУ ДФС у Дніпропетровській області у відповідь на Ваш запит про надання письмової консультації від № (вх. ГУ ДФС) стосовно роз’яснення що у контексті п.4 розділу 6 Договору про визнання електронних документів слугує податковому органу правовою підставою для його одностороннього припинення: «місце реєстрації» чи «місце знаходження» платника податків, повідомляє наступне.

На теперішній час загальні принципи організації інформаційного обміну під час подання платниками податків до контролюючих органів платників податків податкової звітності в електронній формі із використанням електронного цифрового підпису визначає Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом ДПА України від 10.04.08 №233, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.04.08 за №320/15011 (далі – Інструкція №233).

За п.  1  розділу  II  Інструкції  №233  платник   податків   здійснює   формування та  подання податкових документів в електронному вигляді відповідно до законодавства із застосуванням спеціалізованого програмного забезпечення формування податкових документів, засобу криптографічного захисту інформації, керуючись Інструкцією та договором про визнання електронних документів (далі – примірний договір). Додатком №1 до Інструкції №233 є примірний договір про визнання електронних документів.

Визначення термінів зосереджено у розділі 1 Інструкції №233. Термін «місце реєстрації» Інструкцією №233 не визначено. Інші терміни в  Інструкції №233 вживаються у значенні, наведеному в Законах України "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронний цифровий підпис" та інших нормативно-правових актах з питань електронного документообігу.

Підписаний у територіальному органі ДФС України за місцем реєстрації платника податків примірний договір надає суб’єкту господарювання  можливість подавати податкові документи в електронному вигляді.

Відповідно до п. 4 розділу 6 примірного договору, ДПІ має право розірвати його в односторонньому порядку  у випадку ненадання платником податків нового посиленого сертифіката (сертифікатів) відкритого ключа замість скасованих або в разі зміни платником місця реєстрації.

Згідно з п.3.1. ст.3 ПКУ, податкове законодавство України складається з Конституції України, Податкового кодексу України, Митного кодексу України та інших законів з питань митної справи у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з оподаткуванням митом операцій з переміщення товарів через митний кордон  України, чинних міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України і якими регулюються питання оподаткування; нормативно – правових актів, прийнятих на підставі та на виконання Податкового кодексу України та законів з питань митної справи, рішень Верховної Ради АР Крим, органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, прийнятих за правилами, встановленими ПКУ.

Податковим законодавством не визначено поняття «місце реєстрації» «місце знаходження». Натомість ПКУ містить термін «податкова адреса». За п.45.2 ст.45 ПКУ, податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Згідно ч.1 ст.93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльності юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України 15.05.2003 №755- IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон №755) місцезнаходження юридичної особи – адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі – виконавчий орган).

Згідно ст.5 Закону №755 державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців проводиться державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи – підприємця.

Додатково:

Одночасно повідомляємо, що п.52.1 ст.52 ПКУ передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Згідно з п.52.2 ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Пунктом 52.5 ст.52 ПКУ передбачено, що контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Податкова консультація надається платнику податків для правильності застосування норм податкового законодавства в його податковому обліку.

В подальшому для отримання консультацій з питань оподаткування, якими Ви будете користуватись при обрахуванні сум податкових зобов’язань від здійснення Вами підприємницької діяльності, Вам слід звертатись до органу державної податкової служби за місцем реєстрації. У Центрах обслуговування платників працює телефонна «гаряча» лінія з надання консультацій платникам податків.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо відвідувати семінари, які проводять податкові органи та передплачувати офіційне видання ДФС України – інформаційно-аналітичний журнал «Вісник. Право знати все про податки і збори» (www.visnuk.com.ua). З графіком проведення семінарів та передплатними індексами журналу можна ознайомитись на офіційному сайті ДФС у Дніпропетровській області (dp.sfs.gov.ua). Також запроваджено антикорупційний сервіс ДФС України «Пульс». Працівники ДФС України не тільки приймають за телефоном (044) 284 00 07 звернення про корупційні та інші неправомірні дії, але й повідомляють про результати перевірки та вжиті заходи. Телефонна лінія працює цілодобово: у робочий час інформацію приймають працівники податкової служби, а у не робочий – інтерактивний відповідач.

Окрім того, відповіді на запитання платників податків з усіх регіонів України надаються Загальнодоступним інформаційно – довідковим ресурсом ДФС України «ЗІР» за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів), e-mail:idd@sfs.gov.ua Режим роботи Інформаційно – довідкового департаменту ДФС України з 8 год.00 хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі.