Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо роз’яснення правових відмінностей між податковими термінами «місце реєстрації» платника податків та його «місцем знаходження»

, опубліковано 10 вересня 2015 о 11:59

ГУ ДФС у Дніпропетровській області у відповідь на Ваш запит про надання  консультації від № (вх. ГУ ДФС) стосовно роз’яснення правових відмінностей між податковими термінами «місце реєстрації» платника податків та його «місцем знаходження», повідомляє наступне.

За п.п.14.1.172 п.14.1 ст.14  Податкового кодексу України(далі - ПКУ) податковою консультацією є допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування, нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.

За п.52.1, 51.2, 52.5 ст.52 ПКУ, за зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію. Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Згідно з п.3.1. ст.3 ПКУ, податкове законодавство України складається з Конституції України, Податкового кодексу України, Митного кодексу України та інших законів з питань митної справи у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з оподаткуванням митом операцій з переміщення товарів через митний кордон  України, чинних міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України і якими регулюються питання оподаткування; нормативно – правових актів, прийнятих на підставі та на виконання Податкового кодексу України та законів з питань митної справи, рішень Верховної Ради АР Крим, органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, прийнятих за правилами, встановленими ПКУ.

Наведеними нормами законодавства наданий вичерпний перелік питань, з яких надається податкова консультація. Звертаємо увагу, що питання визначення правових відмінностей понять(термінів) не має індивідуального характеру та не є  повноваженнями контролюючих органів. 

Одночасно інформуємо, що податковим законодавством не визначено поняття «місце знаходження» та «місце реєстрації». Натомість ПКУ містить термін «податкова адреса». За п.45.2 ст.45 ПКУ, податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Слід зазначити, що згідно з ч.1 ст.93 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-ІV, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльності юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України 15.05.2003 №755- IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон №755) місцезнаходження юридичної особи – адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі – виконавчий орган).

За наявною у контролюючих органів інформацією, отриманою в порядку інформаційного обміну від Єдиного державного реєстру, адресою органу або особи, яка відповідно до установчих документів ТОВ виступає від її імені та зазначена у ЄДР(тобто місцезнаходженням та податковою адресою) є:  АДРЕСА.

Згідно ст.5 Закону №755 державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців проводиться державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи – підприємця.

Додатково:

Одночасно повідомляємо, що п.52.1 ст.52 ПКУ передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Згідно з п.52.2 ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Пунктом 52.5 ст.52 ПКУ передбачено, що контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Податкова консультація надається платнику податків для правильності застосування норм податкового законодавства в його податковому обліку.

В подальшому для отримання консультацій з питань оподаткування, якими Ви будете користуватись при обрахуванні сум податкових зобов’язань від здійснення Вами підприємницької діяльності, Вам слід звертатись до органу державної податкової служби за місцем реєстрації. У Центрах обслуговування платників працює телефонна «гаряча» лінія з надання консультацій платникам податків.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо відвідувати семінари, які проводять податкові органи та передплачувати офіційне видання ДФС України – інформаційно-аналітичний журнал «Вісник. Право знати все про податки і збори» (www.visnuk.com.ua). З графіком проведення семінарів та передплатними індексами журналу можна ознайомитись на офіційному сайті ДФС у Дніпропетровській області (dp.sfs.gov.ua). Також запроваджено антикорупційний сервіс ДФС України «Пульс». Працівники ДФС України не тільки приймають за телефоном (044) 284 00 07 звернення про корупційні та інші неправомірні дії, але й повідомляють про результати перевірки та вжиті заходи. Телефонна лінія працює цілодобово: у робочий час інформацію приймають працівники податкової служби, а у не робочий – інтерактивний відповідач.

Окрім того, відповіді на запитання платників податків з усіх регіонів України надаються Загальнодоступним інформаційно – довідковим ресурсом ДФС України «ЗІР» за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів), e-mail:idd@sfs.gov.ua Режим роботи Інформаційно – довідкового департаменту ДФС України з 8 год.00 хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі.