Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надавання роз’яснень по застосуванню окремих положень Податкового законодавства України

, опубліковано 20 грудня 2016 о 15:35

Контролюючі органи у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади. Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (пункт 52.5 статті 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ, далі – Податковий кодекс).

За зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом (пункт 52.1 статті 52 Податкового кодексу).

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті  52 Податкового кодексу).

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу.

Пунктом 291.4 ст. 291 Податкового кодексу встановлені умови перебування фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, зокрема,  на  другій групі – фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб та обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

Відповідно до п.п. 5 п. 293.4 ст. 293 Податкового кодексу до доходу, отриманого платниками єдиного податку, зокрема, першої і другої груп, від провадження діяльності, яка не передбачена у пп. 1 або 2 п.291.4 ст. 291 цього Кодексу, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 15 відсотків.

Отже, доходи отримані Вами від юридичної особи не платника єдиного податку за роботи, виконані в той час коли юридична особа застосовувала спрощену систему оподаткування оподатковуються за ставкою 15 відсотків. А, оскільки Ви виконали роботи юридичній особі, в той період коли вона була платником єдиного податку, то умови перебування на  другій групі платників єдиного податку Вами  не порушено.

Аналогічна позиція розміщена на офіційному сайті ДФС України idd@sfs.gov.ua  загальнодоступного  інформаційно - довідкового ресурсу «ЗІР»  в розділі «Запитання – відповіді з бази знань» підрозділ   «107. Єдиний податок для фізичних осіб – підприємців  (спрощена система оподаткування)».