Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надання роз’яснень окремих норм податкового законодавства

, опубліковано 28 жовтня 2016 о 11:32

Контролюючі органи у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади. Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті  52 Податкового кодексу).

Державна  реєстрація Вас фізичною особою – підприємцем здійсненна 31.05.2016 номер державної реєстрації 22240000000107301.

Ви з 01.10.2016 перейшли на застосування спрощеної системи оподаткування. Тобто з дати державної реєстрації підприємницької діяльності до 01.10.2016 Ви платник інших податків та зборів.

Статтею 177 Податкового кодексу визначено порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб що обрали спрощену систему оподаткування.

Доходи фізичних осіб – підприємців, отримані від провадження господарської діяльності оподатковуються за ставкою визначеною в пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу, а саме 18 відсотків.

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваних дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів викладено в пункті 177.4 статті 177 Податкового кодексу.

Відповідно до підпункту 177.5.2 пункту 177.5 статті 177 Податкового кодексу  фізичні особи - підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність. Вперше зареєстровані підприємці в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації підприємцем.

У вашому випадку  Ви повинні були прозвітувати за ІІ квартал 2016 року до 9 серпня включно. Доходи отримані в ІІІ кварталі 2016 року Ви декларуєте в річній податковій декларації про майновий стан і доходи до 9 лютого 2017 року. Одночасно в пункті 49.2 статті 49 Податкового кодексу зазначено, що платник податків зобов’язаний подавати податкові декларації за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню.

Крім того, згідно з пунктом 177.5.1 пункту 177.5 статті 177 Податкового кодексу  авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб  розраховуються платником податку самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними в книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня).

У Вашому випадку граничний строк сплати авансового платежу з вищевказаного податку за ІІ квартал до 20 липня, за третій квартал до 20 жовтня.  

Фізичні особи – підприємці, крім тих що обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.  Форма Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування(далі – Книга)  та  Порядок її ведення” затверджені Наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 №481 (зареєстрованим в міністерстві юстиції України 01.10.2013 за №1686/24218). Книга повинна бути зареєстрована контролюючим органом за місцем обліку.

Під час перебування на загальній системі оподаткування фізична особа – підприємець є платником інших податків і зборів в залежності від виду здійсненої господарської діяльності. У разі наявності об’єкта оподаткування обов’язкові платежі податок на доходи фізичних осіб, військовий збір, єдиний соціальний внесок.

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваних дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Для податку на доходи фізичних осіб застосовується ставка 18% до чистого оподатковуваного доходу. 

Для військового збору застосовується ставка 1,5 відсотка  до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (пункт 16 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу). Сплачується протягом 10 календарних днів після закінчення граничного терміну подання тобто до 19 лютого 2017 року.

Ви, як фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування,  відповідно пункту  4 частини 1 статті  4 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) є платником єдиного внеску.

Статтею 6 Закону №2464 визначені права та обов’язки платника єдиного внеску, зокрема відповідно до пункту 1 та 4 частини другої платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, а також подавати звітність у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно абзацу 2 частини 4 статті 5 Закону №2464 обов’язки платників єдиного внеску, зокрема фізичних осіб – підприємців (абзац третій пункту 1 частині  першої статті 4 Закону №2464), виникають з дня їх державної реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

На підставі п. 2 ч. першої ст. 7 та ч. одинадцятої ст. 8 Закону №2464  зазначено, що фізичні особи – підприємці (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) нараховують та сплачують єдиний внесок у розмірі 22 відсотка на суми, доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону №2464 платники єдиного внеску, зокрема фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.

Щодо реквізитів  банківських рахунків по сплаті податку на доходи фізичних осіб, військовий збір, єдиний соціальний внесок радимо звернутись до ДПІ за місцем реєстрації безпосередньо перед сплатою.