Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку заповнення Розділу ІІ Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку за формою №1ДФ

, опубліковано 12 травня 2016 о 15:49

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Разом з тим, слід зазначити, що на підставі пункту 52.5 статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Згідно вимог пункту 52.2 статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Відповідно до пп.1.6 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, платники військового збору повинні забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та спосіб, визначені в ст.176 ПКУ.

Зокрема, особи, які згідно з ПКУ мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (далі – форма № 1ДФ) до контролюючого органу за місцем свого розташування (пп. «б» п. 176.2 ПКУ).

З 01 квітня 2015 року набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 13.01.2015р. №4 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку», яким впроваджено нові форми вказаних документів.

Нова форма № 1ДФ, затверджена Наказом № 4, перший раз подається податковими агентами за I квартал 2015 року (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу) та складається з двох розділів:

– розділ I «Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суми утриманого з них податку»;

– розділ II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір».

У розділі I мають відображатися суми нарахованих (виплачених) доходів (як оподатковуваних, так і неоподатковуваних) та суми нарахованого (перерахованого) податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Відповідно до п.3.6 Порядку №4, щодо кожної фізичної особи потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має, з обов'язковим зазначенням податкового номера або серії і номера її паспорта.

У розділі II зазначають загальну суму доходів у вигляді процентів, виграшів (призів) у лотерею та загальну суму нарахованого і сплаченого в бюджет ПДФО, а також наводять відомості про військовий збір та доходи, з яких його утримано.

Перелік доходів, з яких утримується військовий збір, наведено у довіднику "Оподаткування виплат працівникам".

Суми доходу, з якого утримується військовий збір та військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

Отже, рядок "Військовий збір" заповнюється всіма податковими агентами, які у звітному кварталі нараховували доходи, з яких утримується військовий збір.

У графі "Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.) нарахованого" вказується загальна сума утриманого зі всіх фізичних осіб військового збору протягом звітного кварталу.

У графі "Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.) перерахованого" вказується загальна сума військового збору, фактично перерахованого до бюджету протягом звітного кварталу (абз. 4 п. 3.11 Порядку № 4).

Відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються (абз. 4 п. 3.11 Порядку № 4).

Враховуючи вищезазначене, починаючи з І кварталу 2015 року у Розділі ІІ Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого податку за формою № 1ДФ у рядку "Військовий збір" зазначаються доходи, з яких утримується військовий збір.