Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надання послуг, виконання робіт за договорами комісії

, опубліковано 14 квітня 2016 о 10:38

Контролюючі органи у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади. Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (п. 52.5 ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ із змінами та доповненнями, далі – Податковий кодекс).

За зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом (п. 52.1 ст. 52 Податкового кодексу).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати  податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу).

Відповідно до пп. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу доходом фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.

При цьому, у разі надання послуг, зокрема, за договорами комісії  доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п.292.4 ст.292 Податкового кодексу.

Статтею 1011 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV (із змінами та доповненнями, далі – Цивільний кодекс) визначено, що за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Комітент повинен виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії.  Якщо договором комісії розмір плати не визначений, вона виплачується після виконання договору комісії виходячи із звичайних цін за такі послуги. (ст. 1013 Цивільного кодексу).

Тобто, за посередницькі послуги комісіонер  отримує винагороду від комітента, яка і є його доходом, згідно договору комісії.

Міністерством фінансів України наказом від 19.06.2015 №576 (зареєстрованим в Міністерстві  юстиції України  07.07.2015  за № 800/27245, далі – Наказ №576) затверджено форми книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення.

Відповідно до  пп.2 п. 6 Порядку ведення книги, платник єдиного податку у графах 2-6 щоденно відображає дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до пункту 293.2 та підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу XIV Кодексу, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі.

З огляду на вищезазначене, у разі надання  послуг, виконання робіт за договорами комісії фізичні особи – підприємці платники єдиного податку в книзі обліку доходів відображають суму отриманої винагороди за цими договорами.