Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надання роз’яснень податкового законодавства України

опубліковано 21 березня 2016 о 17:54

Контролюючі органи у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади. Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (пункт 52.5 статті 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ, далі – Податковий кодекс).

За зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом (пункт 52.1 статті 52 Податкового кодексу).

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті  52 Податкового кодексу).

В п.1 ст.1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 №5073-VI (із змінами та доповненнями) зазначено , що  бенефіціар це набувач благодійної допомоги (фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених цим Законом.

Бенефіціарами благодійних організацій можуть бути також будь-які юридичні особи, що одержують допомогу для досягнення цілей, визначених цим Законом.

Одночасно в пп.14.1.257 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу визначено  поняття  фінансова допомога це фінансова допомога, надана на безповоротній або поворотній основі.

Безповоротна фінансова допомога - це:

сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів;

сума безнадійної заборгованості, відшкодована кредитору позичальником після списання такої безнадійної заборгованості;

сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності;

основна сума кредиту або депозиту, що надані платнику податків без встановлення строків повернення такої основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокові облігації, та депозитів до запитання у банківських установах, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму, але не сплачених (списаних).

Поворотна фінансова допомога - сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу.

Відповідно до п.292.1 ст. 292 Податкового кодексу доходом платника єдиного податку фізичної особи - підприємця   є, зокрема дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

В той же час, відповідно до п.292.11 ст.292 Податкового кодексу до складу доходу платника єдиного податку не включається, зокрема, сума фінансової допомоги наданої на поворотній основі та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання та суми кредитів. 

Згідно з інструкцією №492 поточні банківські рахунки для фізичних осіб - резидентів поділяються на поточні рахунки фізичних oci6 - підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності та поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.

Отже, кошти, які надішли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку, з врахуванням вимог статті 292 Податкового кодексу.

Аналогічна позиція викладена в  Узагальнюючій податковій консультації щодо порядку визначення складу доходів суб’єктів господарювання – фізичних осіб – платників єдиного податку, затвердженій Наказом ДПС України  від 24.12.2012 №1183.

З огляду на вищезазначене, безповоротна фінансова допомога отримана платником єдиного податку включається до доходу та оподатковується за ставками визначеними в п.293.2 ст.293 Податкового кодексу.

Платники єдиного податку ІІ групи сплачують єдиний податок за фіксованою ставкою єдиного податку встановленого місцевою радою (сільською, селищною або міською).

У разі перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 2 п.291.4 ст. 291 Податкового кодексу (1 500 000 грн.), до суми перевищення застосовується ставка єдиного податку  у розмірі 15% (п.293.4 ст. 293 Податкового кодексу).

 Отримана фінансова допомога   фізичною особою – підприємцем, в т.ч. і платником єдиного податку, відповідно до пп.14.1.202 та пп..14.1.203 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу  не відноситься до  операцій з продажу (реалізації) товарів або результатів робіт (послуг). Тобто, отримання фізичною особою – підприємцем платником єдиного податку фінансової допомоги не є підставою для виключення з Реєстру платників єдиного податку.

Відповідно до пп.165.1.36 п.165.1 ст. 165 Податкового кодексу дохід фізичної особи – підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування  відповідно до цього кодексу не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Тобто не є базою оподаткування для податку на доходи фізичних осіб.