Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова консультація стосовно законодавчих підстав застосування реєстратора розрахункових операцій суб’єктом господарювання – платником єдиного податку другої групи, дохід якого в 2015 році перевищив 1000000 грн., за умови, що такий суб’єкт у 2015 році здійснив перехід на загальну систему оподаткування та у 2016 році знову має намір перейти на спрощену систему оподаткування

, опубліковано 01 березня 2016 о 17:45

Головним управлінням державної фіскальної служби у Дніпропетровській області розглянуто звернення ____ стосовно законодавчих підстав застосування реєстратора розрахункових операцій суб’єктом господарювання – платником єдиного податку другої групи, дохід якого в 2015 році перевищив 1000000 грн., за умови, що такий суб’єкт у 2015 році здійснив перехід на загальну систему оподаткування та у 2016 році знову має намір перейти на спрощену систему оподаткування.

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06.07.95 № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (із змінами та доповненнями) (далі - Закон № 265).

Встановлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій у інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

Вимогами п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України встановлено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

першої групи;

другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Водночас, згідно ст. 9 Закону № 265 встановлено випадки, коли суб’єкти господарювання мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки.

Разом з тим, слід враховувати зміни, внесені до Податкового кодексу України та Закону № 265 Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Зокрема, оскільки п. 13 ст. 9 Закону №265, стосовно звільнення від застосування РРО та РК при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції), тобто мережі Інтернет – виключено, то суб'єкти господарювання при продажу товарів у мережі Інтернет, у тому числі фізичні особи-підприємці платники єдиного податку 2 та 3 груп (починаючи з визначеного Кодексом для кожної групи терміну), також зобов’язані застосовувати РРО та видавати покупцю розрахунковий документ встановленої форми.

До того ж, відповідно до нової редакції п.2 ст. 9 Закону 265, а саме: «при виконанні усіх банківських послуг, крім операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, та операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу», РРО повинні застосовуватись також при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу (в тому числі із застосуванням ПТКС) з обов'язковим дотриманням вимог ст.3 Закону 265.

Враховуючи вищезазначене та вимоги п. 296.10 ст.296 Податкового кодексу України, платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи - підприємці) груп тільки у разі здійснення діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи мають право не застосовувати РРО.

У всіх інших випадках платники єдиного податку фізичні особи-підприємці другої і третьої груп зобов'язані застосовувати РРО, оскільки зазначені зміни стосуються окремо визначеного способу діяльності, але не окремих форм ведення господарської діяльності та системи оподаткування.

Водночас, окремо фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування в ході здійснення діяльності взагалі зобов'язані застосовувати зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, відповідно до вимог ст.3 Закону 265.

Довідково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

*Крім того, повідомляємо, що главою 3 розділу II ПКУ визначено порядок надання контролюючими органами податкових консультацій та наслідки їх застосування платником податків.

Так, відповідно до статті 52 глави 3 розділу II цього Кодексу за зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Відповідно до пункту 52.5 статті 52 ПКУ контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Отже, для отримання податкової консультації індивідуального характеру та вичерпних відповідей з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства (у вигляді певних порад, рекомендацій, надання інформації, розкриття змісту закону, пояснення термінів тощо) та ведення податкового обліку, радимо Вам у подальшому звертатися до відповідного територіального контролюючого органу державної податкової інспекції ГУ ДФС у Дніпропетровській області, якою здійснюється адміністрування відповідних податків (зборів) та в якій платник податків, Ви або Ваше підприємство перебуваєте на обліку, а також до Інформаційно-довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно-довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 08год. 00хв. до 20год. 00хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (іdd@minrd.gov.ua).