Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні закупівлі у фізичних осіб побутових відходів чорних металів

, опубліковано 10 лютого 2016 о 12:03

Головним управлінням державної фіскальної служби у Дніпропетровській області розглянуто звернення ___ стосовно використання реєстратора розрахункових операцій згідно п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України при здійсненні закупівлі у фізичних осіб побутових відходів чорних металів.

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій  у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06.07.95 № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (із змінами та доповненнями) (далі - Закон № 265).

Статтею 9 Закону № 265 визначено випадки, у разі яких суб’єкти господарювання мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки.

Статтею 10 Закону № 265 зазначено, що перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій встановлюються Кабінетом Міністрів України. Пунктом 19 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 № 1336, зазначено що приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту) дозволено проводити без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Пунктом 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України зазначено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

першої групи;

другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Таким чином, фізична особа – підприємець платник єдиного податку третьої групи, обсяг доходу якого протягом календарного року перевищив 1000000,00 грн. зобов’язаний застосовувати реєстратор розрахункових операцій розпочинаючи з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.