Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання пшениці, ячменю, соняшнику, кукурудзи

, опубліковано 22 жовтня 2015 о 17:13

Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДФС) розглянуто Ваше звернення про надання письмової податкової консультації з питання оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання пшениці, ячменю, соняшнику, кукурудзи, та в межах своєї компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Пунктом 118 Закону України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності 01.01.2015, до підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами та доповненнями, далі – Податковий кодекс) внесено пункт 152, відповідно до якого тимчасово до 31.12.2017 включно від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами - виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників.

Резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства та відповідає критеріям, встановленим у пункті 209.6 цієї статті (далі - сільськогосподарське підприємство), може обрати спеціальний режим оподаткування (пункт 209.1 статті 209 розділу V Податкового кодексу).

Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (пункт 209.6 статті 206 розділу V Податкового кодексу).

Статтею 62 Господарського кодексу України від 16.01.2003 №436-IV (із змінами та доповненнями, далі - ГКУ) визначено, що підприємство – самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому ГКУ та іншими законами.

Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності. Підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту або модельного статуту. Підприємства незалежно від форми власності, організаційно-правової форми, а також установчих документів, на основі яких вони створені та діють, мають рівні права та обов’язки. Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом. Підприємство не має у своєму складі інших юридичних осіб.

Враховуючи зазначене, суб’єктами спеціального режиму оподаткування можуть бути зареєстровані виключно юридичні особи, які є резидентами України.

Таким чином, здійснені Вами операції з постачання на митній території України пшениці, ячменю, соняшнику, кукурудзи тимчасово до 31.12.2017 включно звільняються від оподаткування ПДВ та згідно розділів V та ХХ Податкового кодексу відносяться до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, тобто є об’єктом оподаткування ПДВ.

Оскільки загальна сума від здійснення Вами таких операцій сукупно перевищує 1 млн.грн., то Ви маєте бути платником ПДВ в обов’язковому порядку.

Поряд з цим маємо зазначити, що за операціями з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД визначена податкова пільга за кодом 14010515 (Довідник №73/2 інших податкових пільг станом на 01.01.2015). Тому, відповідно до пункту 3 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 №1233, Вам необхідно подавати звіт за формою та у терміни, встановленими цією постановою.